Leter etter båtflyktninger med droner

Letingen etter båtflyktninger i Middelhavet intensiveres ved bruk av flere patruljebåter og droner. Over 3.400 mennesker ble reddet lørdag

Schiebel Camcopter S-100 drone ombord på MV Phoenix

På akterdekket på det sivile skipet «MV Phoenix» står dronen Schiebel Camcopter S-100. Det fjernstyrte minihelikopteret skal brukes til å holde utkikk etter flyktninger i havsnød.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Da den italienske kystvakten og skip fra EUs grenseovervåkningsprogram Triton, lørdag reddet 3.427 flyktninger fra synkeferdige båter, var det likevel ikke rekord. Rekorden ble satt 12. april da 3.791 båtflyktninger ble reddet, med ytterligere 2.850 dagen etter.

Ifølge kystvakten ble de 3.400 migrantene reddet fra 16 båter. I tillegg ble 217 migranter reddet utenfor kysten av Libya av en fransk patruljebåt.

Noen av migrantene er ventet på den italienske øya Lampedusa, mens resten blir ilandsatt på Sicilia eller det italienske fastlandet søndag kveld.

Humanitære organisasjoner driver redning

MV Phoenix

Redningsfartøyet «MV Phoenix» drevet av organisasjonene Migrant Offshore Aid Station og Leger Uten Grenser, tok lørdag fatt på et seks måneder langt redningsoppdrag i Middelhavet. Her legger båten ut fra Valletta på Malta.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Humanitære organisasjoner står bak et redningsfartøy som lørdag seilte ut fra Malta. Oppdraget det neste halve året er å berge flyktninger i havsnød.

Skipet «MV Phoenix» skal være det eneste ikke-statlige redningsfartøyet som er i virksomhet i området. I løpet av to måneder i fjor reddet skipet 3000 mennesker.

Martin Xuereb i organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS) regner med et enda vanskeligere oppdrag i år, siden langt flere enn tidligere forsøker å ta seg over Middelhavet i håp om et bedre liv i Europa.

Drone om bord

MOAS samarbeider denne gangen med Leger Uten Grenser om driften av skipet. Det er utstyrt med en drone som har kostet over 8 millioner kroner, og som skal brukes til å lokalisere båter i vanskeligheter.

Schiebel Camcopter S-100 drone ombord på MV Phoenix

Schiebel Camcopter S-100 drone om bord på 'MV Phoenix'.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Dronen som er plassert på akterdekket på «MV Phoenix», er et fjernstyrt, ubemannet minihelikopter som er produsert av det østerrikske elektronikkfirmaet Schiebel.

Dronen veier 200 kilo, har en 55 hesters motor, og kan fly i seks timer uten påfyll av drivstoff. Farten er over 200 kilometer i timen og den kan fly i en høyde opptil 18 000 fot (5500 meter). Den er utstyrt med kameraer og infrarøde sensorer, slik at den skal være like effektiv i lys som i mørke.

MV Phoenix med drone

Her sees dronen over akterdekket på «MV Phoenix» som i seks måneder framover skal lete etter flyktninger i havsnød i middelhavet.

Foto: Matthew Mirabelli / Afp

Flere lands mariner har tatt slike droner i bruk, blant dem er Kina, Russland og Tyskland. Dronen er også i bruk i den italienske marinen.

Venter opptil en million

2013 kom totalt 42.925 båtflyktninger til Italia. Året etter skjøt antallet i været til 170.100 – fire ganger så mange. Denne sommeren er det ventet at enda flere tar turen over Middelhavet, eller forsøker å ta den. EUs grensepoliti Frontex frykter at så mange som én million vil legge ut på ferden i år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vellykket SpaceX-oppskyting

Lørdag gjennomførte Elon Musks sin drøm om å sende mennesker i verdensrommet. Nå flyr SpaceX-raketten mot historie.

Foreløpig obduksjonsrapport: Ingen fysiske tegn på kvelning

En foreløpig obduksjonsrapport sier at George Floyd ikke døde av kvelning. Familien krever en ny undersøkelse etter antydninger om at han kan ha vært ruspåvirket.