Tilbyr skip til Middelhavet «så raskt som mulig»

Regjeringen har i dag gitt EU beskjed om at Norge fremskynder sitt planlagte bidrag for å hjelpe båtflyktninger i Middelhavet og vil sende et skip så raskt som mulig.

Erna Solberg

Tidligere i dag varslet Statsministerens kontor at Erna Solberg vil til Stortinget for å orientere om situasjonen i Middelhavet.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Norge lovet tidligere denne uken å sende et skip til Middelhavet senest 1. august. Nå har regjeringen fremskyndet dette og lover at det sivile skipet skal være på plass «så raskt som mulig», som det heter i brevet.

– Norge jobber for at skipet skal være på plass så raskt som mulig. Fartøyet vil i første omgang være tilgjengelig for operasjon Triton i seks måneder, skriver Solberg.

Brevet er sendt til EU-lederne president Jean-Claude Juncker i Europakommisjonen og president Donald Tusk i Det europeiske råd.

– Det vi ser i Middelhavet nå er dramatisk. Vi står overfor en ekstraordinær situasjon i Middelhavsregionen, der et økende antall mennesker drukner i forsøk på å komme til Europa, sier Erna Solberg til NRK etter at det er klart at det norske bidraget er fremskyndet.

Åpner for ytterligere hjelpetiltak

Tirsdag ble det klart at regjeringen gir 50 millioner kroner i humanitær bistand for å hjelpe båtflyktningene.

I brevet som statsministeren har sendt i dag varsler hun at Norge kan komme med ytterligere bidrag.

– Jeg er glad for at EU nå setter den vanskelige situasjonen i Middelhavet høyt på sin politiske dagsorden. Dette er en utfordring som må løses av Europa i fellesskap og Norge vil ta sin del av ansvaret, sier statsminister Erna Solberg.

Fluktruter over Middelhavet

Pilene viser de mest benyttede fluktrutene fra Nord-Afrika mot Europa. EUs grensepoliti Frontex frykter at over én million illegale flyktninger skal våge turen i år. Kilde: Frontex og International Organization for Migration, I.O.M. Missing Migrants Project.

Foto: Marco Vaglieri / Grafikk NRK

Møte om kvoteflyktninger

– Det er positivt at regjeringen vil fremskynde det norske bidraget, vi har jo kapasitet til det, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Ap-lederen hadde i ettermiddag invitert de andre parlamentariske lederne til et møte på sitt kontor på Stortinget for å drøfte muligheten for å ta imot flere kvoteflyktninger fra Syria.

Arbeiderpartiet gikk på landsmøtet inn for å ta inn 5000 kvoteflyktninger fra Syria i år og like mange neste år, og også andre partier har åpnet for å ta inn flere.

Det kom ikke noe konkret ut av møtet, men de parlamentariske lederne ble enige om å møtes på nytt etter at statsminister Erna Solberg i neste uke har orientert Stortinget om situasjonen i Middelhavet.

– At alle partiene setter seg ned og også sier at de er villige til å møtes igjen, viser at de er villige til å finne en løsning, sa parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, etter møtet.

SISTE NYTT

Siste meldinger