Hopp til innhold

– Disse tallene kan ikke Italia håndtere alene

I fjor kom nesten fire ganger så mange båtflyktninger til Italia som året før. I år ligger antallet an til å stige enda mer, samtidig som Italias kapasitet er sprengt, ifølge Røde Kors.

Oversikt over antall båtflyktninger til Italia

DRAMATISK ØKNING: I 2013 kom totalt 42.925 båtflyktninger til Italia. Året etter steg antallet til hele 170.100. – Italia kan ikke ta dette alene, det er en europeisk utfordring, sier Sven Mollekleiv i Røde Kors.

Foto: Grafikk: Lars Sætren

– Det kommer stadig flere flyktninger til Italia, de er stadig mer uttørret, utsultet og sterkt traumatiserte, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

– Bak tallene ligger en enorm desperasjon og fortvilelse.

Kraftig økning

Tallene fra Italias innenriksdepartement viser en dramatisk økning i antall båtflyktninger til landet.

I 2013 kom totalt 42.925 båtflyktninger til Italia. Året etter skjøt antallet i været til 170.100 – fire ganger så mange.

President i Norges Røde Kors Sven Mollekleiv

– FORVERRET SITUASJON: Sven Mollekleiv sier flyktningstrømmen til Italia skyldes at situasjonen i Syria og Libya blir verre for hver dag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Økningen ligger an til å fortsette i år.

– Vi snakker om den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig. I Italia er kapasiteten sprengt, de kan ikke håndtere dette alene. Det er så viktig å ha et godt mottaksapparat og god psykososial oppfølging for de traumatiserte flyktningene, sier Mollekleiv.

– Dette er en europeisk utfordring, man må dele på ansvaret. Vi må fortsatt hjelpe flyktningene inne i Syria og i nabolandene, men her er det ikke enten eller, det er både og. Man kan ikke lukke øynene for dem som allerede har rømt. Vi står ovenfor enkeltmennesker, vi kan ikke late som de ikke eksisterer.

Båtflyktninger går i land på Sicilia

I LAND: Disse flyktningene kom i land på Sicilia onsdag denne uken. Ifølge Røde Kors har over 60 båter med flyktninger ankommet Sicilia bare hittil i år.

Foto: Carmelo Imbesi / Ap

Sprengt flyktningmottak

Røde Kors har nå norske representanter på Sicilia. De ser stadig nye flyktninger ankomme.

– Fredag kom et skip med 85 unge menn fra Afrika. De hadde blitt plukket opp fra en gummibåt. I tillegg til å få medisinsk hjelp da de kom i land, fikk de nye sokker og sko, ettersom de hadde mistet skoene sine, forteller Christine Weima Lager, programkoordinator i Norges Røde Kors.

Cara di Mineo, Europas største flyktningmottak, ligger like ved Catania på Sicilia.

Mottaket er opprinnelig beregnet til 2000 mennesker. Nå bor det nesten 4000 der.

– Vi snakket med unge kvinner og menn som sa de var glade for å bli tatt vare på, og at de nå har et håp for fremtiden. «Jeg kan le igjen, jeg har et liv nå,» sa en av mennene. Et par som hadde flyktet med båt fra Libya, sa: «Situasjonen i Libya er så forferdelig at det er bedre å risikere livet på havet enn å være der», sier Lager.

Venter flere

Den månedlige oversikten over båtflyktninger til Italia i fjor viser at antallet ble doblet i løpet av sommermånedene fra juni til september, sammenlignet med resten av året.

Det var dessuten en kraftig økning fra 2013: Mens det i juli 2013 kom 5980 båtflyktninger til Italia, var antallet 24.019 samme måned i 2014.

– Jeg blir ikke overrasket om utviklingen forverrer seg ytterligere i år, sier Sven Mollekleiv.

Båtflyktninger venter på å gå i land på Sicilia

PÅ FLUKT: Fredag kom nye båtflyktninger til Sicilia. Disse venter på å få komme i land i Catania, Sicilias nest største by.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt