Laveste ledighet i EU på åtte år

Den sesongjusterte arbeidsledigheten i eurolandene var på 9,5 prosent i februar. Alle piler peker i retning av at man er på bedringens vei, sier sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce.

Arbeidsledige i kø utenfor arbeidskontor i Madrid

KORTERE KØER: Arbeidsledigheten i Spania er fortsatt på topp i Europa, men har falt fra 20,5 prosent til 18,0 prosent det siste året. Dermed blir køene til arbeidskontoret kortere.

Foto: © Andrea Comas / Reuters / Reuters

Sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

Sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, sier økonomien i eurolandene er på bedringens vei.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ikke siden mai 2009 har arbeidsledigheten i eurolandene vært lavere. Det viser tall fra Eurostat som kom i mandag. Det siste året har den sesongjusterte arbeidsledigheten sunket fra 10,3 prosent til 9,5 prosent.

Mot et mer normalt nivå

Sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, sier økonomien i eurolandene er på bedringens vei.

– Hvis ledigheten fortsetter å falle det neste året, er man snart på et mer normalt nivå. Dette er i tråd med trenden om at ting går bedre i Europa. Alle piler peker i retning av at man er på bedringens vei.

Hva betyr utviklingen for Norge?

– Det betyr at det går bedre i et viktig handelsområde. Det er ennå et stykke igjen til normal ledighet og høyere styringsrente i EU, men det er nok det som skal til for å få opp renten her hjemme også, sier Bruce.

Les også: Rentefesten fortsetter trolig i mange år

Ser lysere på fremtiden

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, sier mye tyder på at stemningen blant bedriftene i EU har bedret seg.

– Målinger viser at hvordan bedriftene ser på fremtiden har tatt seg veldig opp det siste halve året. Det peker i retning av at den økonomiske veksten vil fortsette å styrke seg.

– 500.000 flere spanjoler i jobb

Arbeidsledigheten i EU økte kraftig etter finanskrisen i 2008, og var oppe i 12,1 prosent, men har falt jevnt siden det.

Nesten 20 millioner innbyggere i Europa står nå uten jobb. Blant eurolandene er ledigheten lavest i Tsjekkia (3,4 prosent) og i Tyskland (3,9 prosent). Høyest er arbeidsledigheten i Hellas (23,1 prosent) og Spania (18,0 prosent).

Ledigheten er størst blant unge europeere. Mer enn fire av 10 unge i Spania og Hellas er uten jobb.

Les også: – Brexit øker risikoen for krise i Europa

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.