NRK Meny
Normal

Lærere slo alarm om sikkerheten ved skolen

Lærere ved Kronan skolen i Trollhättan som torsdag ble rammet av et tragisk angrep, har tidligere advart mot at miljøet på skolen ikke har vært trygt for elevene.

Skoleangrep Sverige

Lærere ved skolen i Trollhättan skal tidligere ha uttrykt stor bekymring for sikkerheten ved skolen og kafeen der angrepet fant sted. Det har ført til opphetede diskusjoner under kommunestyremøter. nestleder Fahimeh Nordborg (innfelt) i utdanningsutvalget i Trollhättan sier det har vært problemer ved skolen tidligere.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix

Det viser en granskingsrapport som den svenske avisen Dagens Nyheter har fått tak i.

Kjernen i problemet skal ha vært kafeen som ligger i samme bygg som skolen, og hvor angrepet torsdag skal ha skjedd. Den er åpen for allmennheten og blir besøkt både av skolens elever og utenforstående voksne.

«Ingen kontroll»

Dette åpne miljøet har tidligere fått skolens lærere til å slå alarm om en utrygg situasjon for elevene, kommer det frem av rapporten. Den ble publisert i juni og i den heter det blant annet at lærere er veldig urolige for at skolens elever og andre voksne omgås på kafeen.

«Lærerne beskriver at skolemiljøet ikke føles trygt for elevene ettersom det er et åpent miljø med en kafé for voksne, og det finnes ikke en måte for skole å kontrollere hvem som kommer dit. Det finnes heller ingen inngjerding rundt elevenes utemiljø, legger de til. Det medfører at uautoriserte voksne ofte passerer og oppholder seg der elevene skal leke i pausene», står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under videoen

 Sverdangrep på en skole i Trollhättan i Sverige

– Har vært problemer tidligere

Elevene må passere gjennom kafeen for å komme til matsalen og andre deler av skolen. Ifølge lokalavisen TTELA førte usikkerheten på skolen til en opphetet debatt under sist kommunestyremøte. Flere partier krevde at kafeen skulle flyttes eller stenges.

Fire personer er torsdag skadd og en drept etter at en maskert mann – med en sverdlignende gjenstand – angrep skolen. Mannen ble skutt av politiet og er alvorlig skadd.

Nestleder Fahimeh Nordborg i utdanningsutvalget i Trollhättan sier til den svenske avisen Expressen etter angrepet torsdag at det har vært problem ved skolen tidligere.

– Nå vet vi at politiet er på plass. Vi har ansvaret for selve skolen. Jeg vet at det har vært problemer ved skolen også tidligere, sier hun.

– Det er veldig, veldig, veldig alvorlig. Veldig trist først og fremst. At dette skjer er faktisk veldig alvorlig.

Kart over Trollhättan-området
Foto: Håkon Jacobsen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt