Normal

Laith (14): – Da jeg først så ham, trodde jeg det var en spøk

14 år gamle Laith så gjerningsmannen rett før angrepet. Han klarte å komme seg i sikkerhet. – Da jeg først så ham, trodde jeg det var en spøk, sier gutten til SVT.

Elev skal ha sett lærer bli stukket ( Trollhättan)

Øyenvitner forteller om fullstendig kaos utenfor skolen hvor en gjerningsmann gikk amok med sverd på Kronan skole i Trollhättan i Sverige torsdag formiddag.

– Ungdommer og foreldre gråter og er urolige. De tar seg forbi politisperringer, forteller fotografen Stefan Bennhage i lokalavisen ttela.se.

– Vi prøver å stabilisere situasjonen. Det er en traumatisk situasjon og mennesker er i sjokk. Det er ikke feil å bruke ordet panikk. Flere personer inne på skolen skal ha blitt utsatt for ett hugg eller knivstikk, sier politiets pressetalsmann Stefan Gustafsson til SVT Nyheter Väst.

Ville kjenne på sverdet

14 år gamle Laith var sammen med noen klassekamerater da han oppdaget sverdmannen.

Laith, 14, går på skolan i Kronogården i Trollhättan.
Foto: SVT.SE / SVT

– Han hadde maske og svarte klær. Det er jo snart Halloween, så vi tenkte det bare var en spøk. Det var elever som ville kjenne på sverdet, forteller Laith som går i 8. klasse på Kronan skole.

Vi så at læreren ble hugget. Da ble vi veldig redde og sprang inn på skolen

Laith, elev i 8. klasse på Kronans skole i Trollhättan

Da de forsto at mannen var en angriper, la de på sprang og gjemte seg i et klasserom.

– Vi så at læreren ble hugget. Da ble vi veldig redde og sprang inn på skolen. Nå er vi redde for at det kan skje igjen. Det er jo ikke sikkert at det bare er ham. Det kan være flere der ute, sier Laith til svt.se.

SVERDANGREP PÅ SVENSK SKOLE

SWEDEN-ATTACK/ Onlookers stand outside a cordoned area after a masked man attacked people with a sword at a school in Trollhattan

– Vi prøver å stabilisere situasjonen. Det er en traumatisk situasjon og mennesker er i sjokk. Det er ikke feil å bruke ordet panikk, sier politiets pressetalsmann Stefan Gustafsson.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Elever innelåst på klasserom

Elevene skal være innelåst i sine klasserom, men noen elever har begynt å slippe ut.

– Barna presser seg mot vinduene for å få øyekontakt med sine foreldre som står utenfor. Alle er i sjokk, sier Sultan til TTELA.

Fahimeh Nordborg (V), er første viseordfører i utdanningnemnden i Trollhättan. Han bekrefter at det har vært problemer på skolen tidligere.

– Dette er veldig, veldig alvorlig. Og fremfor alt veldig tragisk. Jeg vet at det har vært problemer ved skolen tidligere, sier hun til expressen.se.

En død, fire skadde

Gjerningsmannen var maskert og bevæpnet med en større kniv eller et sverd.

– Da politiet kom til stedet fant de en person i entreen. Han var skadet, men i live. Inne i bygget fant politiet en død voksen mann. Lenger inne i bygget traff politiet på to skadde gutter. De er sendt til sykehus, sier politiets pressetalskvinne Maria Randsalu til aftonbladet.se

Dette er en av de verste hendelsene som har inntruffet i Sverige

Politiets pressetalsmann i Västra Götaland, Thomas Fuxborg

I alt fire personer ble skadet, flere med kritiske skader. En lærer og en elev er bekreftet omkommet.

– Samtlige opereres. Barna har fått stikkskader, sier sykehusets kommunikasjonssjef Niklas Claesson.

Senere på dagen ble også gjerningsmannen erklært død.

Lærer: – Så at sverdet var rødt

En lærer ved Kronan skole har denne vitneskildrigen etter sverdangrepet.

– Da han dro ut sverdet, så jeg at det er rødt. Da forstod jeg at det ikke var en spøk, dette var alvor. Han gikk videre ned i gangen med sverdet før han forsvant. Like etterpå hørte jeg et skudd, men ingen skrik. Det var helt surrealistisk, sier læreren til VG.

Avisen har også snakket med den elleve år gamle skoleeleven Bohsra som gjemte seg seg for gjerningsmannen i to timer.

– Læreren reddet oss. Alle er takknemlige for det. Hun var kjempesterk. Han prøvde å komme seg inn i klasserommet, men læreren klarte å lukke døren og låse den, forteller hun til VG.

Låste seg inn og slukket lyset

K-G Elf, områdesjef for Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Trollhättan jobber vegg i vegg med skolen.

– Mitt personale forteller at de låste seg inn og slukket all belysning. De så et menneske som lå ute på gulvet. Det var mye blod, forteller K-G til GT Expressen.

– Den verste hendelsen i Sverige

– Vi holder fortsatt på med å ta hånd om mennesker. Dette er en av de verste hendelsene som har inntruffet i Sverige, sier politiets pressetalsmann i Västra Götaland, Thomas Fuxborg, til Dagens Nyheter.

– Stemningen er kaotisk. Folk gråter og omfavner hverandre, sier reporter i Dagens Nyheter Jens Littorin.

Politiet: – Tvunget til å åpne ild

SWEDEN-ATTACK/ Police officers stand guard at a cordoned area after a masked man attacked people with a sword at a school in Trollhattan
Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Til TT opplyser en person at et stort antall politibiler og ambulansekjøretøy rykket ut til skolen.

En ambulanse rakk ikke en gang å stoppe, men kjørte inn i veggen på skolebygget da den ankom.

Politiet sier de ble tvunget til å åpne ild mot gjerningsmannen, en mann i 20-årene som ikke skal ha noen tilknytning til skolen.

– Gjerningsmannen er skutt. Vi ble tvunget til å bruke våpen, sier politiets pressetalsmann Stefan Gustafsson till SVT Nyheter Väst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt