NRK Meny
Normal

Kypros har bedt om krisehjelp

Kypros har i kveld bedt om krisehjelp fra EU, heter det i en melding fra landets EU-ambassade i Brussel.

Dimitris Christofias

President Dimitris Christofias på Kypros innser at landet trenger økonomisk krisehjelp fra EU.

Foto: Petros Karadjias / Ap

Kypriotene viser til påvirkningen fra den greske økonomien, melder Ap.

– Hensikten med den ønskede hjelpen er å kunne styre risikoene i den kypriotiske økonomien, spesielt på grunn av den store eksponeringen i den greske økonomien, stod det i uttalelsen fra regjeringen.

Kypros trenger minst 1,8 milliarder euro, tilsvarende 10 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, melder Reuters.

Både bank og stat

Finansminister Vassos Shiarly sier i kveld at landet både vil be om hjelp til å styrke bankenes egenkapital, og til den generelle driften av landet. Beløpet vil bli gjenstand for diskusjon de næmeste dagene.

Det har lenge vært antatt at Kypros snart ville trenge krisehjelp, og har de siste ukene vurdert ulike muligheter, enten å be EU om lån, eller å låne enten i Kina eller Russland.

Utsendinger fra Kypros har nettoppvært i Kina, og ministeren for industri, handel og turisme har bekreftet at hensikten med besøket var å diskutere lån eller investeringer i den kriserammede Folkebanken.

Russland har allerede gitt et lån på 2,5 milliarder euro.

Det er imidlertid kontroversielt i den kypriotiske befolkningen å skulle involvere Russland og Kina mer i den nasjonale økonomien.

Økonomien nedgradert

Kredittvurderingsbyrået Fitch har nedgradert Kypros til BB+, som forteller at det står svært dårlig til med statsfinansene.

President Demetris Christofias, EUs eneste kommunistiske leder, har vært nølende til å godta de betingelsene han må regne med at EU kommer til å stille for å innvilget lånet.

Hellas, Irland og Portugal har allerede fått internasjonal krisehjelp. Spania har også bedt om hjelp for sine banker, men har ennå ikke sendt inn en formell søknad.

I en rapport fra en regjeringsoppnevnt komité går det fram at landet vil trenge inntil 62 milliarder euro i hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt