- Forbrytelser mot kvinner blir sjelden straffet i Afghanistan

– Det er lite sjanse for at en mann som begår en forbrytelse mot en kvinne, blir straffet for det, sier Ingibjørg Gisladottir, som er FNs utsending for kvinnesaker i Afghanistan.

Mohammad Alam viser bilde av Shakila

Mohammad Alam viser bilde av den drepte søsteren sin, Shakila.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Hun mener at kvinner i Afghanistan fortsatt har en vanskelig hverdag.

Ingibjørg Gisladottir

Ingibjørg Gislidottir er FNs kvinneutsending i Afghanistan. Hun tegner et dystert bilde av kvinnenes situasjon i landet.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

– Den politiske viljen til å forbedre kvinners kår i Afghanistan mangler fullstendig, seier Ingibjørg Gisladottir, som er FNs utsending for kvinnesaker i landet.

Historien om Shakila

Historien om Shakila er en av mange dystre historier om forbrytelser mot kvinner i Afghanistan:

Shakila ble drept med et skudd i hodet for 13 måneder siden. Hun jobbet som hushjelp for en rik lokal leder i en av de mer fremgangsrike provinsene i Afghanistan.

Hennes drapsmann har aldri blitt tatt og familiens fattigdom har stanset deres kamp for rettferdighet. Det har også holdninger til kvinner og en kultur som tillater at noen er hevet over loven.

Mens verden markerer den internasjonale kvinnedagen, sier mange at utviklingen i Afghanistan går sakte til tross for at vestlige land har lagt igjen milliarder av kroner og dollar siden Talibans fall i 2001.

Kvinnedag i Afghanistan

Den 6. mars var mange kvinner samlet i Herat for å markere kvinnedagen, to dager før den internasjonale dagen.

Foto: Aref Karimi / Afp

Frykter tilbaketrekning

Når NATO trekker seg ut av landet neste år, er det økt frykt for at kvinnenes økte friheter skal fjernes av konservative grupper som står klare til å overta makten i Kabul.

Shakila, som var rundt 16 år gammel, tilbrakte sine siste måneder som hushjelp for en representant for lokale myndigheter i Bamiyan, en stille by rundt 180 kilometer vest for Kabul.

Familien hennes var fattig og trengte de ekstra pengene hun tok med hjem. Liket av jenta ble funnet i arbeidsgiverens hus i januar 2012.

– Etterforskerne fortalte oss at hun ble skutt i ryggen og legene sier at hun var voldtatt, sier den 18 år gamle broren hennes, Mohammad Alam Sadiqat til AFP.

Den ukrenkelige jomfrudom

Kvinne-filmfestival i Kabul.

Afghanistans første filmfestival for kvinner ble åpnet i Kabul i går.

Foto: Aref Karimi / Afp

I et land hvor ugifte kvinners jomfrudom er ukrenkelig, er skammen over voldtekten en ekstra bør i sorgen og familien tør ikke komme med noen offisiell anklagelse om seksuelt misbruk i denne saken.

De færreste afghanske kvinner som blir voldtatt tør navngi overgriperen av frykt for avvisning eller til og med for å bli drept.

Shakilas svoger, som jobber som vaktmann i det samme huset, ble arrestert i forbindelse med drapet, men ble løslatt etter seks måneder.

Dermed begynte Esmail Zaki, en lokal hjelpearbeider, å etterforske saken.

– I feil retning

– Vi fant ut at etterforskeren og hele det juridiske systemet hadde tatt saken i feil retning. De hadde fått bevis for at svogeren ikke var til stedet i huset da jente ble drept, sier Zaki til AFP.

Saken kom aldri for retten i Bamiyan og har siden blitt overført til Kabul.

Familien som hadde gitt arbeid til den 16 år gamle jenta sier at de ikke har noe med saken å gjøre og lokale myndigheter sier at den ikke lenger er deres ansvar.

En representant for lokale myndigheter uttaler seg anonymt til det franske nyhetsbyrået og sier at den fattige familien har små sjanser til rettferdighet.

– Saken hennes er overført Kabul og det ser ikke ut til at det skjer mye der. Drapet skjedde i hjemmet til familien til et medlem i det lokale rådet, de er mektige mennesker, sier han.

Små framskritt

Ifølge en FN-rapport som ble lagt fram i desember i fjor, har Afghanistan gjort framskritt når det gjelder å beskytte kvinner mot vold. Og antall anmeldelser av vold skal ha økt.

Aktivister ved Shakilas grav

Menneskerettighetsaktivister ved Shakilas grav.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

Like fullt viser tall som organisasjonen har samlet inn i 16 av 34 provinser, at bare 21 prosent av 470 rapporterte saker om vold mot kvinner resulterte i domfellelse.

Ingibjørg Gisladottir forteller at Bamiyan-provinsen er en av de beste for kvinner i Afghanistan. Habiba Sarobi er landets første kvinnelige guvernør, og provinsen er den der flest jenter går på skole.

Fatima Kazemi er ansvarlig for kvinnesaker i provinsregjeringen. Hun forteller at det går sakte framover. Stadig flere anmelder forbrytelser mot kvinner. I fjor ble 57 tilfeller av vold mot kvinner anmeldt til politiet, mot 48 året før.

På landsbasis ble 5701 tilfeller anmeldt i 2012 mot 4400 tilfeller året før.

– Verst på landsbygda

Det er altså noen små tegn til en positiv utvikling på landsbasis, og særlig i byene er kvinner nå mer bevisst sine rettigheter, forteller Latifa Sultani i Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon.

– Det er verre på landsbygda. Der har ikke kvinnene noe sted å gå, sier Sultani. Hun er frustrert over hvor utbredt dobbeltmoralen er når det gjelder kvinner.

– Hvis en mann dreper konen sin får han to års fengsel. Hvis en kvinne dreper manne sin, får hun opp til 16 års fengsel, sier hun.

LES OGSÅ: – Kriminelle politifolk i Afghanistan

LES OGSÅ: Karzai ber USA forlate provins

SISTE NYTT

Siste nytt