NRK Meny
Normal

– Kriminelle politifolk i Afghanistan

Kriminalitet er utbredt blant afghanske politifolk i Sangin i Helmandprovinsen. De stjeler, misbruker narkotika, driver med pengeutpressing og forgriper seg på unge gutter, går det fram av BBCs TV-program Panorama.

Afghanske politifolk i Helmandprovinsen

Afghanske politifolk på oppdrag i Helmandprovinsen. I Sangindistriktet skal korrupsjon og kriminalitet i politistyrken være utbredt. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

BBCs reporter Ben Anderson har besøkt den urolige Helmandprovinsen en rekke ganger siden 2007. Sist gang tilbrakte han fem uker i Sangin sammen med amerikanske spesialsoldater som er instruktører for afghanske soldater og politifolk.

Politifolk er forbrytere

– De fleste politistyrker etterforsker forbrytelser som korrupsjon, bortføring, narkotikamisbruk, drap og overgrep mot barn. I Sangin, det mest voldelige stedet i Afghanistan, er dette forbrytelser som noen av politifolkene selv begår, skriver Anderson på BBCs nettsider .

Han er uenig med vestlige politikere og militære ledere som sier overføringen av makt til afghanerne selv går etter planen.

Anderson forteller at bare to av 18 grupper med amerikanske instruktører har jevnlig kontakt med afghanerne de skal trene. De andre instruktørene forlater sjelden leiren.

På grunn av faren for at Taliban kan ha infiltrert de afghanske styrkene, bor afghanere og amerikanere helt adskilt. Når amerikanerne besøker den afghanske delen av leiren, har de våpnene i stilling, og er klare til å skyte.

Les også: Selvmordsangrep mot base i Afghanistan

Les også: Kabul: Politikvinne drap utlending

Stjeler våpen og presser penger

Da Ben Anderson sammen med amerikanske soldatene oppsøkte afghanske kolleger i tjeneste, var synet som møtte dem langt fra oppmuntrende.

På en kontrollpost røkte afghanske politifolk åpenlyst marihuana. To polititjenestemenn som fylte sandsekker som skulle beskytte et vakttårn var påvirket av sterkere stoffer, trolig opium eller heroin.

Da en av de to seinere ble skutt og såret, fant de amerikanske sanitetssoldatene som hjalp ham en pose med heroin i lomma hans.

Major Bill Steuber leder politiinstruktørene. Han sier korrupsjon er utbredt, og sammenlikner det med den amerikanske fjernsynsserien «Sopranos».

– Det er enormt, alt fra å stjele ammunisjon til å stjele drivstoff.

– Det forekommer falske arrestasjoner. De kan arrestere alle de får tak i i forbindelse med en razzia. Så venter de på at familiene skal komme og betale bestikkelser slik at de pågrepne kan bli løslatt.

Steuber sier at politifolk fra tid til annen selger våpen og ammunisjon på det lokale markedet, inkludert rakettdrevne granater. På den måten kan våpen, som de utenlandske styrkene har betalt for, ende hos Taliban.

I ett tilfelle kunne ikke en patruljestasjon lenger brukes, fordi de afghanske politifolkene hadde solgt sikkerhetsveggene som skrapmetall.

Begrensede resultater

Major Steuber sier at de utenlandske styrkene som fortsatt opererer i Afghanistan må godta begrensninger i det de ønsker å oppnå.

– Fordi de afghanske politifolkene ikke kan leve av det de tjener, så kan korrupsjon noen ganger være den eneste måten de kan fungere på.

– Dersom vi skulle sette en stopper for alt snusket og korrupsjonen, så ville vi gjøre dem totalt ineffektive, sier han.

Steuber sier imidlertid at det er forhold som må angripes umiddelbart, blant annet seksuelle overgrep mot unge gutter som lokale politisjefer står bak.

– På en politistasjon jeg besøkte i Sangin var det unge gutter, noen var bevæpnet og noen så ut som tjenere, sier Steuber.

Han sier at guttene ofte blir seksuelt misbrukt.

Problemet er utbredt, og mens Ben Anderson var i Sangin ble fire gutter skutt da de forsøkte å flykte fra politisjefer. Ingen ble arrestert etter hendelsen.

– Det tar på i lengden å arbeide dag ut og dag inn sammen med barneovergripere, med folk som raner sivile og dreper dem, Steuber.

– Kriminalitet og korrupsjon utbredt

Ben Anderson konkluderer med at etter det han så, er kriminalitet og korrupsjon utbredt blant politiet i Sangin. Det var slik oppførsel som fikk mange afghanere til å ønske Taliban velkommen da de kom til makten i 1996.

Anderson mener hans egne erfaringer ikke stemmer med de optimistiske uttalelsene vestlige politikere og militære ledere har kommet med.

Under et nylig besøk i Helmandprovinsen sa det britiske forsvarsministeren Philip Hammond at «overgangen går svært bra, og er på skinner».

Den avtroppende sjefen for NATO-styrkene i Afghanistan, general John Allen, har brukte enda større ord. «Afghanske styrker beskytter det afghanske folk, og gjør landets regjering i stand til å tjene befolkningen. Dette er seier. Det er slik en seier ser ut.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt