Kurdisk militæroffensiv mot Mosul

Kurdiske peshmerga-krigere har innledet kampen om Mosul. Byen ses på som IS-hovedstaden i Irak.

Kurdiske peshmerga-soldater bruker panservernskyts

Iraks kurdiske styrker angriper IS-stillinger. Peshmergaen kan spille en nøkkelrolle i å drive bort IS.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Bakkeoffensiven, støttet av internasjonale jagerfly, startet ved soloppgang. Rundt 5500 peshmerga-soldater deltar i aksjonen 45 kilometer øst for storbyen Mosul, heter det i en kunngjøring fra Kurdistans regionale sikkerhetsråd (KRSC).

Ti timer inn i militæraksjonen er tre landsbyer gjenerobret, ifølge KRSC. De hevder de har ødelagt fem biler som var klargjort for selvmordsbombere, og drept minst 17 IS-opprørere. De oppgir ikke egne tap.

– Dette er en av flere aksjoner som øker presset på IS i og rundt Mosul før et angrep på byen, står det i erklæringen fra det kurdiske militæret som nyhetsbyrået AFP gjengir.

Internasjonal koalisjon

Journalister fra AFP rapporterer at de ser utenlandske militære rådgivere sammen med peshmergaen. De har fått beskjed om ikke å ta bilder eller video av tilstedeværelsen. Det er uklart hvilke land militærrådgiverne kommer fra, men en av dem hadde et amerikansk flagg, ifølge rapporten.

Peshmerga-styrkene angriper flere IS-stillinger i det nordlige Irak. De er soldater fra Iraks selvstyrte region Kurdistan, og har de siste månedene spilt en viktig rolle i forsøket på å gjenerobre områder IS tok i 2014.

Den amerikanskledede koalisjonen har flere tusen militære utplassert i Irak for å gi råd til irakiske styrker. De skal hjelpe til i kampen mot ekstremistene i den selvproklamerte, militante «Islamske stat» uten å være direkte involvert i kamphandlinger på bakken.

Skadet peshmerga-soldat

En skadet peshmerga-soldat tas hånd om i landsbyen Hasan Sham, rundt 45 kilometer fra Mosul.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Flere luftangrep

USAs militære opplyser at koalisjonens jagerfly lørdag gjennomførte 12 angrep nær Mosul. Koalisjonens definisjon på ett angrep kan innebære at flere mål blir truffet. I en uttalelse listes opp en rekke mål som ble ødelagt i helgas angrep. 12 angrep er over gjennomsnittet på en dag, ifølge AFP.

Den nye militæroffensiven mot IS skjer en uke etter at irakiske styrker innledet en offensiv mot Fallujah, en annen IS-bastion i Irak. Kampene kan føre til en ny strøm av flyktninger, som vil prøve å komme seg ut av krigsområdet.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt