Hopp til innhold

Iraks hær angriper IS-kontrollerte Fallujah

Militæret i Irak ber sivile i Fallujah henge et hvitt flagg over huset dersom de ikke rekker å flykte før storoffensiven. Men da vil IS bare skyte de sivile, advarer ekspert.

IRAQ-CONFLICT-FALLUJAH

FORBEREDER ANGREP: Irakiske soldater forbereder seg til å gå inn i Fallujah søndag 22. mai.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

– Tiden er inne for å frigjøre Fallujah, varslet Iraks statsminister Haider al-Abadi på statlig TV søndag.

Da hadde han allerede fortalt nyheten til sine 75.000 Twitter-følgere.

Laster Twitter-innhold

Den irakiske hæren er nå i gang med den store militæroperasjonen for å gjenerobre byen som terrorgruppa IS har kontrollert siden januar 2014.

– IS kommer til å skyte dem

De sivile som er igjen i byen har fått beskjed om å flykte før storoffensiven.

Om de ikke rekker å komme seg ut, må de heise et hvitt flagg over huset sitt for ikke å bli angrepet, advarer myndighetene.

Men et hvitt flagg kommer ikke til å beskytte de sivile, sier Michael Pregent til BBC. Han er tidligere militær rådgiver i Irak og nå forsker ved Hudson Institute.

– Problemet med å si «hei, sett ut et hvitt flagg så vi ikke skyter deg», er at IS kommer til å skyte dem som setter ut hvite flagg, sier Pregent i et radiointervju med BBC.

Han sier det er mellom 600 og 1000 IS-soldater i Fallujah, som ligger 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad.

Forsøkte å flykte

IRAQ-CONFLICT-FALLUJAH

IRAKISKE SOLDATER: Hæren, politistyrker, sjiamilits og kontroterrorstyrker går sammen om å gjenerobre Fallujah.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

Fallujah hadde om lag 300.000 innbyggere før krigen, nå anslår amerikanske myndigheter at det er mellom 60.000 og 90.000 igjen.

For å unngå at de sunnimuslimske jihadistene i IS angriper sivile sunnimuslimer i byen, burde den irakiske hæren valgt en annen strategi, mener Pregent.

– Du må utvikle sunnimuslimske kilder, omringe byen og be sunnier som ikke er involvert om å komme ut. Du trenger en militærstyrker med sunnimuslimer som kan gå inn i Fallujah og beskytte sunnibefolkningen, sier han.

Innbyggere i området sier Reuters at rundt 20 familier forsøkte å komme seg ut av byen ved frontlinjen i sør, men at bare halvparten av dem kom seg ut. De andre ble møtt av IS-soldater eller drept av eksplosiver langs veien.

– Skal rive flagget i filler

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-POLITICS Iraq's Prime Minister Haider al-Abadi attends parliament in Baghdad, Iraq

STATSMINISTER: Haider al-Abadi.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Hæren på sin side har sagt at det skal opplyses om sikre utfartsmuligheter for sivilbefolkningen før det som kan bli en blodig operasjon.

– Vi skal rive i filler det svarte flagget til de fremmede som har kidnappet Fallujah, sier statsminister Haider al-Abadi.

Både hæren, politiet, kontraterrorstyrker, lokale stammekrigere og en koalisjon med sjiamuslimske militser skal delta i offensiven, ifølge Reuters.

Det er foreløpig ikke bekreftet om amerikanske styrker, som leder koalisjonen mot IS i Irak og Syria, deltar i angrepene.

Fallujah var den første byen IS tok kontroll over før de begynte å innta store områder i Irak og Syria.

Fortsatt har de kontroll over byen Mosul, til tross for hærens forsøk på å gjenerobre den.

Fallujah

SISTE NYTT

Siste nytt