NRK Meny
Normal

Kraftige skogbranner i Hellas truer boligområder

ATEN/OSLO (NRK): Brannvesenet i Aten kjemper fredag mot store flammer og sterk vind etter at en skogbrann som har spredd seg, nå truer boligområder i byen.

Brann i Aten 17. juli

RØYKTEPPE: Store mengder røyk la seg over Aten da det brøt ut brann i fjellområdet rundt hovedstaden fredag formiddag.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Brannen nordøst i Aten startet i et skogområde like utenfor et boligområde i Kareas i fjellområdet Hymettus. Store mengder røyk la seg som et teppe over byen og flere har sett seg nødt til å forlate hjemmene sine på grunn av den intense varmen.

Brannen skal ha spredd seg raskt og truer flere boligområder i den greske hovedstaden, melder det greske nyhetsmediet Ekathimerini.

Øyenvitner sier til NRK at en restaurant og flere hus er brent ned. I tillegg er et barnehjem evakuert fordi man frykter at flammene kan nå dit.

– 58-åring død

Også på halvøya Peloponnes vest for Aten herjer skogbranner. Ifølge AFP er fem landsbyer evakuert. Sterk vind gjør at flammene sprer seg raskt.

Greske medier siterer politiet på at en 58 år gammel mann er død etter å ha pustet inn røyk.

Gresk politi opplyser at hele 52 separate branner brøt ut fredag i fire områder som strekker seg fra øya Evia nordøst for Aten til sør på Peloponnes.

– Vanskelig situasjon

I Aten skal en lekeplass skal ha brent ned til grunnen og flammer skal ha omringet en lokal kirke, ifølge Reuters.

– Situasjonen er vanskelig, sa varaordfører i Vyronas, en av forstedene nær brannen, til nyhetsbyrået like etter at det ble meldt om brannen.

NRKs reporter på stedet forteller at en gråbrun røyk er synlig over store deler av byen.

Laster Twitter-innhold

Hjelper til med bøtter med vann

Minst 80 brannmenn, 18 brannbiler og to helikoptre deltar i slukningsarbeidet, og folk har også hjulpet til med bøtter med vann. Det er sterk vind i området og mannskapene jobber for at brannen ikke skal spre seg.

Hellas har også måttet be om brannhelikoptre fra Frankrike og Italia for å få bukt med flammene. Det er vanlig at landene rundt Middelhavet bistår hverandre med flykapasitet for å slokke brannene som hvert år svir av store områder krattskog.

Samtidig som flammene herjer i skogområdet er det 33 grader i Aten og det er ikke ventet regn før om ti dager, skriver Independent.

Den elektriske jernbanen mellom Aten og Pireus er også rammet av strømbrudd etter et tre har falt over togsporet, melder Ekathimirini.

Befinner du deg i Aten? Tips NRK på 03030@nrk, sms/MMS til 03030 eller telefon 03030

Laster Twitter-innhold

Kamp mot flammene

Myndighetene fryktet at brannen skal spre seg ytterligere på halvøya Peloponnes.

– Brannen har allerede rammet to landsbyer og satt flere hus i flammer, sa borgermester Iraklis Trichilis i byen Monemvassia til TV-kanalen Skai, og la til:

– Det er et helvete her nå, med hundrevis av små brannlommer.

Over 120 brannfolk har kjempet mot flammene, og fire fly og to helikoptre har blitt satt inn i slukningsarbeidet. Brannmannskaper fra hele Peloponnes er sendt til området for å bidra.

Redningsmannskap har også måttet redde et hundretall mennesker fra en bukt. Menneskene skal først ha evakuert fra byene for så å ha blitt fanget i bukten på grunn av brannen, skriver Independent.

Det er ikke uvanlig med skogbranner om sommeren i Hellas. I 2007 herjet flere voldsomme branner på Peloponnes og minst 63 mennesker mistet livet.

Flere titalls brannmenn arbeider for å slukke brannen i Aten.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt