NRK Meny
Normal

Kraftig jordskjelv rammet Sumatra

Et kraftig jordskjelv har rammet den indonesiske øya Sumatra. Mange mennesker har mistet livet.

Video nsps_upload_2009_9_30_13_46_21_2859.jpg

NETT-TV: Indonesiske bygninger evakueres.

Jordskjelvet ble målt til mellom 7,6 og 7,9 på Richters skala.

Ifølge indonesiske helsemyndigheter var 13 mennesker bekreftet omkommet umiddelbart etter at skjelvet rammet. Det var foreløpig ikke kommet oversikt over skadene.

– Ekstrem panikk

– Hundrevis av hus er ødelagt langs veien. Det er noen branner, bruer har brutt sammen og det er en ekstrem panikk her, sier et øyenvitne i byen Padang til Reuters.

Skjelvet har ført til at vannledninger har røket over, og gatene er oversvømt.

Rahmat Triyono, talsmann for det indonesiske geologi og meteorologi-byrået, forteller at flere hoteller i Padang er ødelagt, men dette er ikke bekreftet.

– Fram til nå har vi ikke klart å komme i kontakt med noen i Padang, siden telefonlinjene er nede, forteller Triyono til AFP.

– Rystelsene er det verste jeg noensinne har opplevd. Hus har kollapset og strømmen er borte. Folk rømmet opp i høyden, forteller en kvinne som går under navnet Yuliarni, bosatt i utkanten av Padang.

Frykter vulkanutbrudd

Jordskjelvet skal i tillegg ha utløst et jordskred som ødela flere hus i innlandet på Sumatra.

Geologer sier at de venter at det vil komme etterskjelv, men at det er vanskelig å spå om det vil komme kraftigere skjelv.

– Det er tre store vulkaner på Vest-Sumatra og vi frykter at jordskjelvet kan forårsake utbrudd, opplyser sjefen for et geologi og vulkansenter til AFP.

Padang ligger nær området hvor to kontinentalplater møter hverandre, og er derfor utsatt for kraftige jordskjelv.

– Klesvasken svaiet

I nabolandet Singapore ble høye kontorbygninger evakuert da de merket rystelsene fra skjelvet.

Norske Merete Noer bor i Singapore og merket at bygningen hun bor i svaiet.

– Jeg drev og lagde mat i leiligheten min i sjuende etasje, da jeg merket at ting begynte å svaie. Jeg trodde først jeg var svimmel, men så så jeg at klesvasken min vaiet fra side til side, forteller Noer til nrk.no.

Hun forteller at hun så naboene løpe ut av bygningen og ble stående sjokkerte utenfor bygningen.

– Skjelvet varte ikke så lenge, og ristingen hadde gitt seg da jeg kom ned. Men veldig mange venner av meg som bor andre steder ble redde. Jeg tror skjelvet var sterkere i andre områder av landet enn der jeg bor, forteller Noer.

Tsunamivarsel avblåst

Et senter som varsler om tsunamier, sendte ut et slikt varsel for Malaysia, India og Thailand.

– Det er en mulighet for en ødeleggende tsunami i det indiske hav, opplyser senteret og anslår at en tsunami kan nå Indonesia i løpet av én time og India, Sri Lanka og Cocos-øyene innen tre timer.

Noe senere sendte senteret ut kontrabeskjed og avblåste varselet.

«Stillehavets flammering»

Indonesia ligger i et område kjent under navnet «Stillehavets flammering», et område som er beryktet for høy seismisk aktivitet.

Tsunamien som i 2004 tok livet av 232.000 mennesker i Sør-øst Asia, ble utløst av et jordskjelv på 9,15 på Richters skala med episenter 600 kilometer nordvest for Padang.

I går kveld ble flere stillehavsøyer i området rundt Amerikansk Samoa rammet av et kraftig jordskjelv med en styrke på 8.0 på Richters skala.

Skjelvet førte til en ødeleggende tsunami som utslettet landsbyer og tok over 100 menneskeliv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt