Voldsomme protester mot nye koronatiltak i storbyer i Italia og Spania

Politiet i Torino og Milano tok i bruk tåregass mot demonstranter i natt. Mange er sinte fordi barer og restauranter må stenge klokken 18. I Barcelona endte demonstrasjonene som gatekamper mot politiet.

Demonstranter i Milano ble møtt med tåregass

De heftigste protestaksjonene fant sted i Barcelona i Spania. Men også i Torino og Milano i Italia stætte politi og demonstranter sammen.

Mange reagerte med sinne da statsminister Giuseppe Conte i Italia gav ordre om at barer og restauranter må stenge kl.18.

«Frihet, frihet, frihet» ropte tusener av italienere i Milano.

I tillegg til at utesteder stenger tidlig, må treningssentre, kinoer og svømmehaller holde stengt i en måned framover.

Ikke siden april har det vært innført så strenge tiltak mot korona i Italia.

brannmenn barcelona

PROTESTAKSJONER: Brannmenn i Barcelona i aksjon i natt. Det ble en travel natt for brannvesenet etter at sinte demonstranter barrikaderte seg og satte fyr på søppelcontainere i sentrum av byen.

Foto: Josep Lago / AFP

I Milano ble folk så sinte at de kastet glassflasker mot politiet, vandaliserte trikker og satte fyr på søppelcontainere, skriver France 24.

Politiet i Milano og Torino tok i bruk tåregass mot demonstrantene, skriver The Guardian.

Gatekamper i Barcelona

Mange spanjoler reagerte med sinne etter at myndighetene har innført portforbud mellom kl. 22 og 06.

Raseriet mot en ny periode med strenge restriksjoner utviklet seg til direkte gatekamper mellom demonstranter og politiet, skriver The Guardian.

demo mot koronatiltak i barcelona

Flere tusen spanjoler deltok i en demonstrasjon mot strenge koronatiltak i Barcelona mandag kveld. Den fredelige demonstrasjonen utviklet seg til sammenstøt med politiet utover natten.

Foto: Josep Lago / AFP

Mange unge katalanere barrikaderte seg i sentrum av Barcelona. De krever bedre tiltak mot den økonomiske krisen som har rammet dem hardt på grunn av pandemien.

«Pandemi-tretthet»

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at koronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen.

 WHO-General Tedros Adhanom Ghebreyesus

Sjefen i Verdens helseorganisasjon advarer mot en tretthet blant mange på grunn av tiltakene mot korona.

Foto: Pool New / Reuters

– Vi må ikke gi opp, sa Ghebreyesus mandag.

Han erkjente at et visst nivå av det han kaller «pandemi-tretthet» har slått inn.

– Når ledere handler raskt, kan viruset slås ned, sa han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt