Kongos justisminister til NRK: – Vi vurderer French-saken på nytt

KINSHASA (NRK): – Det er hensynet til moren som gjør at vi ser på saken til Joshua French på nytt, sier den kongolesiske justisministeren. Han sier French ikke skal ende sine dager i fengselet.

Alexis Thambwe Mwamba

Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba sier han ikke har noen sympati for Joshua French, men at han har stor respekt for moren hans.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba tar imot NRK på sitt kontor i hovedstaden Kinshasa. Han starter med å understreke at han ikke har sympati for Joshua French:

– Joshua French er ikke noe «mors beste barn». Han er ikke noen som ble arrestert fordi han kom til Kongo uten visum, han er ikke en vanlig tyv. Han er en kriminell.

Medfølelse med moren

Men, han har stor sympati for moren, Kari Hilde French som han har møtt personlig. Han forteller at han har dyp respekt for henne:

– Jeg har stor medfølelse for moren til Joshua French. Hun er en kvinne som viser stor morskjærlighet.

Justisministeren sier at han ønsker at hennes helse kunne bli bedre. Og sier det er humanitære grunner til at han nå ser på saken til Joshua French på nytt.

– Det er kanskje hennes situasjon som fikk oss til å åpne saken hans igjen. Ellers ville den vært lagret i arkivet. Men saken er nå på mitt bord.

Joshua French og moren Kari Hilde French

Moren til Joshua French har flyttet til Kongo og besøker sønnen i fengselet hver dag.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Skal ikke ende sitt liv i kongolesisk fengsel

Thambwe Mwamba bekrefter at det var han personlig som sørget for at Joshua French ble overført fra fengselet til et av de beste private sykehusene i Kinshasa. Helsesituasjonen han er alvorlig.

Etter snart sju år i kongolesisk fengsel, er justisministeren villig til å se på saken hans på nytt, selv om han ikke vil kommentere når French kan bli overført til Norge. Og selv om French både er dømt til døden og til fengsel for livstid i Kongo, sier ministeren:

– Det positive er at vi ser på saken hans. Den har ikke blitt lukket. Han er ikke en fange som kommer til å være i et fengsel i Kongo til han dør.

På spørsmål om French kan bli benådet av president Joseph Kabila svarer han:

– Det er presidentens hemmelighet hvem han vil benåde, men vi har flere muligheter.

President Kabila sa i sin nyttårstale at han vil benåde 2000 fanger i løpet av januar.

– Arbeides på høyt nivå

Arild Øyen

UDs spesialutsending Arild Øyen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Når NRK viser UDs spesialutsending Arild Øyen intervjuet med justisministeren ser han på med stor interesse.

– Først må jeg si at jeg synes det er veldig interessant å høre at den kongolesiske justisminister uttaler seg om denne saken til norsk TV, sier Øyen.

Hans mål er å få Joshua French hjem til Norge:

– Innholdet i intervjuet bekrefter at det arbeides på høyt nivå her i Kongo for å finne en løsning, sier Øyen som ikke vil kommentere om justisministerens uttalelser gir håp om en snarlig løsning.

I Kongo sier justisministeren at det kan være humanitære grunner til å løslate nordmannen Joshua French. Saken hans blir nå sett på på ny.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt