NRK Meny
Normal

Kolerautbrudd i Tanzania

Det er brutt ut kolera i en leir for flyktninger fra Burundi, opplyser myndighetene i Tanzania. Over hundre tusen mennesker har flyktet fra politisk uro i Burundi de siste ukene. I nabolandene er kapasiteten i flyktningleirene sprengt.

Tanzania

En politimann holder oppsyn med flyktningene fra Burundi som har ankommet landsbyen Kagunga ved Tanganyikasjøen i Tanzania, i håp om en trygg havn. Men nå melder myndighetene i landet om en ny fare, da det er brutt ut kolera i en flyktningleir.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

– Vi kan bekrefte at det er et utbrudd av kolera i Burundi-leiren i Tanzania, opplyser Nsachris Mwamwaja, talsmann for det tanzanianske helsedepartementet mandag.

Kolera er en dødelig og meget smittsom sykdom som spres raskt der mennesker bor trangt uten tilgang på rent vant eller gode sanitære forhold.

Flyktninger i Tanzania

Flyktninger fra Burundi har ankommet landsbyen Kagunga ved Tanganyikasjøen i nabolandet Tanzania 17. mai, og venter på transport videre til en flyktningleir.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Flykter fra forfølgelse i hjemlandet

Burundi har de siste ukene vært preget av uro og voldelige sammenstøt, etter at president Pierre Nkurunzizas i april kunngjorde at han ville stille til gjenvalg for en tredje presidentperiode, stikk i strid med grunnloven. Flere titalls personer er drept, mange hundre arrestert og over hundre tusen mennesker har lagt på sprang for å søke tilflukt i nabolandene de siste ukene.

  • Se Urix fra 13. mai: «Går Burundi mot en ny borgerkrig?»
    Går Burundi mot en ny borgerkrig? Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Programleder er Hege Moe Eriksen.

– De er trent til å drepe og utstyrt med macheter og geværer, fortalte Giranesa fra Burundi til NRK, som møtte den unge kvinnen i en flyktningleir i Rwanda i helgen.

– De kom om natten og hadde uniformer. De malte stygge ord på døren vår. Det var tegnet på at tiden var kommet for at vi skulle tas. Vi rømte samme natt.

Men nå truer nye farer de mange titalls tusen flyktningene som er stuet sammen i leire i landene rundt, der kapasiteten nærmer seg bristepunktet.

MOZAMBIQUE-CHOLERA-OUTBREAK

Kolerapasienter får behandling i Mosambik i mars i år. Da hadde 3500 blitt rammet og minst 40 mistet livet etter et utbrudd av den dødelige sykdommen i Mosambik og Malawi.

Foto: MAURICIO FERRETTI / Afp

Høy dødelighet

Det har vært en rekke kolerautbrudd flere steder i Afrika de siste årene, senest i Mosambik og Malawi etter flommen tidligere i år.

Kolera er en infeksjonssykdom som rammer mage- og tarmsystemet. Bakterien fører til diaré og uttørring, og kan i løpet av et døgn tappe kroppen for 10 til 15 liter væske. Sykdommen behandles derfor først og fremst med væske for å kompensere for væsketapet.

BURUNDI

Mandag 18. mai fortsatte demonstrasjonene mot president Pierre Nkurunziza i Burundis hovedstad Bujumbura. Presidenten advarer om at demonstrantene vil bli tiltalt som medskyldige til generalenes mislykkede kuppforsøk.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Ber presidenten om å utsette valget

Mandag samlet igjen små grupper demonstranter seg flere steder i hovedstaden Bujumbura for å vise motstand mot presidenten, men de ble fort jaget bort av soldater som skjøt varselskudd i luften.

Kenyas president Uhuru Kenyatta ber Burundis president Pierre Nkurunziza om å utsette valget til forholdene i landet er gode nok til å gjennomføre det.

Nkurunziza

Burundis president Pierre Nkurunziza møtte pressen 17. mai for å redegjøre for situasjonen i landet.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Tre ministre sparket

Den øverste generalen i militæret i Burundi, Godefroid Niyombare, hevdet i forrige uke at president Pierre Nkurunziza var blitt avsatt, men kuppforsøket ble raskt slått ned.

Mandag erklærte Nkurunziza at tre ministre i hans regjering har fått sparken som følge av kuppforsøket. Ministerpostene det er snakk om skal være i forsvars-, utenriks- og handelsdepartementet.

Presidenten varslet samtidlig at demonstrantene arrestert vil bli tiltalt som medskyldige til generalenes mislykkede kuppforsøk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt