NRK Meny
Normal

Flykter fra ungdomspartiets macheter

RWANDA (NRK): – De er trent til å drepe og utstyrt med macheter og geværer, sier Giranesa i en flyktningleir i Rwanda. Mer enn hundre tusen mennesker er nå på flukt fra nabolandet Burundi.

Giranesa er på flukt fra Burundis ungdomsmilits

Giranesa på flukt fra Burundis ungdomsmilits.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– De kom om natten og hadde uniformer. De malte stygge ord på døra vår. Det var tegnet på at tiden var kommet for at vi skulle tas. Vi rømte samme natt.

Giranesa er en ung kvinne. Kjolen er fillete, men sjalet rundt hodet er nytt og rødt. Hun flyktet til denne leiren i Gashora i Rwanda med familien for fjorten dager siden.

Fredelig bruk av machete.

Fredelig bruk av machete.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

De rømte fra unge menn med geværer og macheter, medlemmer av Imbonerakure, regjeringspartiets ungdomsfløy i Burundi.

FN har i flere år vært bekymret for at presidentens parti har trent og bevæpnet ungdommen til å bli en paramilitær styrke. Nå sprer den redsel og gru i Burundi.

– Har sett for mye

– Jeg så folk bli drept, sier Nininash før hennes sønn kommer og tar moren rundt skuldrene og bort fra NRKs mikrofon.

Jeg har sett for mye.

Nininash har sett for mye.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Hun er ikke seg selv, sier han.

Blikket til den gamle kona vender innover.

– Hun er 40, sier sønnen. Hun har sett for mye.

Et sterkt, slitt ansikt. Håret er kortklipt. Bak henne hoster en unge stygt og kaster opp seigt slim. Det lukter stramt fra latrinen.

Flyktninbarn fra Burundi.

Flyktningbarn i Rwanda.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

De kom om natten

Gashora er en av de mindre flyktningleirene. Hvite FN-telt på rad og rekke. Hit har 6000 flyktet, til nå. Strømmen av redde mennesker øker for hver dag.

De kommer med det de fikk med seg. Noen papirer, en gryte, et teppe. De flyktet for livet, fra unge menn med onde hensikter. Flere kom før demonstrasjonene begynte i Burundi i april.

– Om dagen var det rolig. De kom om natten, på jakt etter oss som ikke støtter presidenten og som ikke vil at han skal få bli sittende så lenge han vil, sier Miburu.

Miburu vil ikke hjem til Burundi, selv om jobben som elektriker var bra nok. Han drar ikke herfra hvis det er sant at presidenten har seiret over kuppgeneralen. Det er ikke trygt.

Flyktningleiren Gashora.

Leiren Gashora med 6000 flyktninger fra Burundi.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

I leieren føler han seg trygg. Familien får mat, vann og en plastduk å sove under. De ligger rett på bakken med et pledd rundt seg. Det er kaldt om natten og for varmt om dagen. Sanitetsteltet fylles opp av hostende unger.

Unger er unger

Miburu har to barn i sandkassealder. Han deler en tom plastflaske på langs. Ungene jubler for sine nye skip og kappseiler i sanden.

Flykningbarn.

Flyktningbrødre fra Burundi.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Ungdom får være ungdom også i flyktningleiren. En hjelpeorganisasjon spanderte et lydanlegg med romklang ala danskebåten. Det skaper glede. Hip hop-musikken dundrer fra høyttalerne.

En voksen gutt med mørke solbriller vekker jentenes interesse. Med capsen bak fram og godt smurte hofteledd danser han på en liten platting og åpner knappene i skjorta. Sixpacken synes. Jentene jubler.

Sammen i frykten

– Det er presidentens skyld. Det er myndighetene som har trent dem opp, sier Rwasa.

Hun vifter bort fluer fra sønnens øyne. Han er slapp. De er på vei til helsesøster i teltet ved siden av.

– Ungdommen fra regjeringspartiet går etter politiske motstandere, sier hun.

– Dette er politikk og ikke en kamp mellom oss og tutsiene.

En ny beboer i Gashora.

En ny beboer i Gashora.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

I flyktningleiren er det både hutuer, tutsier og twa-pygmeer. De er sammen i frykten for militsen. Noen har rømt før. Sist volden spredte seg i hjemlandet, ble 300.000 mennesker slaktet ned.

Det vet de lite om, de glade ungene i for store klær. De leker med en snor tredd gjennom en flaske kork. De tvinner snora og korken spinner. Ungene stråler. Mødrene fyrer opp under grytene og mennene ser på. Søtpotet og tomat, kokte bønner og ris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt