Kolera-utbrudd i Sierra Leone

Et kolerautbrudd i Sierra Leone har smittet over 1500 personer og tatt livet av over 17 personer i hovedstaden Freetown.

Kolera-utbrudd i Sierra Leone

Mange av pasientene kommer fra slumområder som mangler systemer for kloakk og avfallshåndtering. Bakterien spres først og fremst via forurenset vann og mat, samt i enkelte tilfeller fra menneske til menneske.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Klokken er litt over åtte morgenen i Freetown og logistiker Sebastian Stein gjør seg klar til nok en dag ute i felten på oppdrag av Leger Uten Grenser.

Fredag morgen ble han sendt på hasteoppdrag fra Oslo til Sierra Leone, for å hjelpe å stanse koleraepidemien som herjer i landet.

– Det var en sterk opplevelse å komme ned hit. Det er intenst å se så mange mennesker i så dårlig forfatning, sier Stein til NRK.no.

For 31-åringen var det en stor kontrast fra livet i Norge.

Logistiker Sebastian Stein

Sebastian Stein har tidligere vært i Sør-Sudan på oppdrag for Leger Uten Grenser.

Foto: Leger Uten Grenser

– Det er en forferdelig situasjon for de som bor her i Freetown. Det har gjort stort inntrykk å se små barn som kommer til klinikken på egen hånd. De blir sluppet av på kolera-klinikken, uten oppfølging av familiemedlemmer, forteller Stein.

– Allerede svekket av matmangel

Kolera er en dødelig og meget smittsom sykdom som spres raskt der mennesker bor trangt uten tilgang på rent vant eller gode sanitære forhold.

Kraftig dehydrering forårsaket av akutt diaré og oppkast, kan ofte være dødelig for de som får sykdommen, særlig for barn og voksne som allerede er svekket av dårlig ernæring og mangel på rent vann.

Så langt har over 1500 personer blitt smittet under kolerautbruddet i Freetown. Utbruddet har også krevd over 17 liv.

Overveldende stor andel av de som har blitt smittet, bor i slumområder uten tilgang på rent vann eller sanitære fasiliteter.

Det er minst like viktig å overvåke og forhindre spredning av kolera, som det er å behandle personer som har fått sykdommen.

– Folk her i Sierra Leone har svært marginale muligheter til å ruste seg mot sykdommen. Det er dessverre ikke god kunnskap blant befolkningen om hvordan man skal beskytte seg mot sykdommen, sier Stein til NRK.no.

– Kapasiteten vår er sprengt

Leger Uten Grenser driver tre kolerasentre i byen og har så langt behandlet over 500 pasienter.

«I løpet av de neste ti dagene skal Leger Uten Grenser åpne ytterligere to behandlingssentre», skriver de på sine nettsider.

Organisasjonen samarbeider tett med helsemyndighetene i Sierra Leone, men ressursene er knappe.

Den politiske situasjonen i Sierra Leone har vært relativt stabil siden borgerkrigen tok slutt i 2002, men det er store mangler når det kommer til helsetjenester i landets slumområder.

Svært store deler av befolkningen lever i ekstrem fattigdom. Mangelen på helsetjenester har ført til at Sierra Lone har en av de høyeste barnedødelighetsratene i verden.

– Vi prøver å sette opp sentre som dekker hele byen, for å være sikre på at vi når ut til å så mange personer som mulig, sier Stein til NRK.no

– Kapasiteten vår er allerede sprengt. Vi jobber på spreng for å sette opp nye sentrene og behandle pasientene så fort som mulig. Det er så mange som er syke og det dukker opp pasientene på helsestasjoner som ikke ennå er operative.

– Vi gjør vårt beste for å behandle alle, men dessverre kommer for mange veldig sent til våre klinikker. Risikoen for dødsfall økes da betraktelig, sier Sebastian Stein.

SISTE NYTT

Siste nytt