Hopp til innhold

General slo til mens presidenten var utenlands

En tidligere etterretningssjef hevder han har avsatt Burundis president. Presidentens kontor kaller det tøys og et «innbilt statskupp».

Generalmajor Niyombare på vei inn i radiostasjonen for å kunngjøre presidentens avgang

Kuppmakeren Godefroid Niyombare er på vei inn til en privat radiostasjon for å kunngjøre at presidenten er fjernet. Han mener statslederen trosset folkets vilje ved å søke om mer makt.

Foto: JEAN PIERRE HARERIMANA / Reuters

Jublende folkemengder strømmer ut i Bujumburas gater, sporadisk skyting kan høres i hovedstaden, og det er uklart hvor stor støtte generalmajor Godefroid Niyombare har, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Saken fortsetter under bildet

Demonstranter klatrer opp på fontener og jubler over meldingene om statskupp

Demonstranter i hovedstaden Bujumbura jubler over meldingene om at presidenten er avsatt

Foto: Berthier Mugiraneza / Ap

Avviser statskupp

Det er i kveld uklart hvor Burundis president Pierre Nkurunziza oppholder seg. Han var tidligere på dagen i Tanzania på et toppmøte i den regionale organisasjonen East African Community (EAC) da meldingene om militærkupp kom.

– Situasjonen er under kontroll. Det er ikke et statskupp, skrev presidentens administrasjonen umiddelbart på Twitter. To timer senere kom kontrabeskjeden.

Laster Twitter-innhold

– Det er med tristhet vi hører at en gruppe militære har gjort mytteri i morges og erklært et innbilt statskupp. Kuppmakerne kommer til å bli stilt for retten, skriver presidentens kontor.

Myndighetene ber innbyggere og utlendinger bevare roen.

Demonstranter vifter med greiner for å feire meldingene om statskupp

Flere hundre mennesker feirer radioerklæringen om at presidenten er avsatt.

Foto: Jennifer Huxta / Afp

I strid med grunnloven

Generalmajor Niyombare, som ble sparket som etterretningssjef i februar, hevder han samarbeider med det sivile samfunn og religiøse ledere for å stable en overgangsregjering på beina. Niyombare har tidligere tjenestegjort som ambassadør i Kenya.

Kupplederen har beordret stenging av grenseovergangene og flyplassen for å gjøre det vanskeligere for presidenten å komme tilbake.

Tanzanias myndigheter opplyser at presidenten har fløyet ut av landet. Det er spekulasjoner om at han har reist til et tredjeland.

I en erklæring sier kuppmakeren at han avsatte Nkurunziza fordi presidenten ønsket en tredje periode ved makta. Niyombare hevder han har støtte hos politiet og hæren, men fortsatt kontrollerer presidentens styrker sentrale institusjoner som presidentpalasset og statskringkasteren.

Presidenten i Burundi

Protestene startet da Burundis president Pierre Nkurunziza ønsket gjenvalg for tredje gang.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp/NTB Scanpix

Presidentens ønske om gjenvalg ses på som grunnlovsstridig og et brudd på fredsavtalen, som gjorde slutt på den blodige borgerkrigen i Burundi.

Det har vært protester de to siste ukene mot president Nkurunziza. Minst 20 mennesker er drept i demonstrasjonene, ifølge aktivister.

Saken fortsetter under bildet

En demonstrant står foran en brennende barrikade

Det er ennå ikke avklart hvem som har makta i Burundi etter meldingene om statskupp.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Statskringkasteren er omringet av soldater. Radio- og fjernsynshus er ofte første mål ved militære maktovertakelser i afrikanske land. Generalmajorenbrukte en privat radiostasjon til å kunngjøre at presidenten var avsatt og regjeringen oppløst.

Urolige givere

Vestlige giverland, inkludert EU og USA, har kritisert Nkurunzizas avgjørelse om å søke en ny presidentperiode.

– Meldingene om militærkupp i Burundi er meget bekymringsfulle, selv om de fortsatt er ubekreftet. Vi har den siste tiden fulgt nøye med på den negative utviklingen i Burundi, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

– Det er nå avgjørende å få kontroll på den økende voldsbruken i landet, sier han.

Østafrikanske ledere, som diskuterer krisa i Tanzania, fordømmer kuppet og sier at det ikke løser noen problemer i Burundi.

Øst-afrikanske presidenter sitter på rekke og rad under samtaler om Burundi

Østafrikanske presidenter diskuterte krisa i Burundi da meldingene om statskupp om.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt