Hopp til innhold

Koka-landet i hjertet av Bolivia

I Bolivia finnes tre områder der det er lovlig å dyrke koka. I ett av områdene dyrkes den bitre koka-planten som kan brukes til å lage kokain. NRK.no reiste inn i området.

Video nsps_upload_2009_12_19_18_8_29_1954.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRK.no reiste inn i det lovløse koka-området Chapare. Filming og redigering av Arnt Stefansen. Klikk på bildet for å se video.

De tre områdene der koka-dyrking er lovlig i Bolivia, er Yungas - som ligger nær La Paz, Yungas de Bandiola - som ligger i Cochabamba-regionen, og Chapare - som også ligger i Cochabamba-regionen.

Søt koka i to områder

Yungas og Yungas de Bandiola er tradisjonelle dyrkingsområder der det vokser en søt type koka. Den brukes blant annet til å lage en type te som kalles mate-te, som selges lovlig over hele Bolivia. Mate-te kan virke beroligende og kan hjelpe dersom man opplever høydesyke opp i fjellene i landet.

NRK.no på tur i Chapare-provinsen

NRK.no besøker Chapare.

Foto: NRK

Den søte kokaen kan også brukes til produksjon av halspastiller, som mel til baking av brød og som medisin mot anemi og som styrkedrikk.

I Bolivia er kokaen en hellig plante helt siden Inka-tiden, og har vært brukt i religiøse seremonier og som medisin både før og siden.

Den perfekte kokaen til kokain

I det nye koka-området Chapare dyrkes det ikke en søt, men en bitter type koka. Det er denne typen koka som er den beste råvaren for produksjon av kokain.

I Chapare har myndighetene gitt lov til å dyrke 12.000 hektar med koka. Problemet for narkomyndighetene er ikke bare mengden av koka som dyrkes lovlig, men at når bonden har solgt sin vare, kan kokaen gå til nær sagt hva som helst.

Og i Chapare går mye koka til produksjon av kokain, som ofte produseres skjult inne i skogen med enkelt utstyr som fremstillerne kan sette opp og ta ned i løpet av 30 minutter.

NRK.no på tur i Chapare-provinsen

I 35 varmegrader og høy fuktighet jobbes det hardt inne i et utsalgs av koka-blader.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Presidentens venner i Chapare

Bolivias president Evo Morales var selv koka-bonde i Chapare, og er en svært populær mann her. I USA er Morales ansett som pesten selv, blant annet fordi han ønsker å lempe på den strenge, USA-inspirerte narkoloven kalt Ley 1008. Ley 1008 gir politiet i Bolivia fullmakt til å arrestere folk med bare ørsmå mengder kokain, og fengsle dem like lenge som folk som blir tatt med store mengder.

Nå får DEA, det statlige narkopolitiet i Bolivia, mindre ressurser av regjeringen, og etter gjenvalget av Morales i begynnelsen av desember har presidenten nå flertall til å forandre den strenge loven.

Morales glemmer nemlig ikke sine gamle venner i Chapare, og argumentet her er: Hvorfor skal de fattige bøndene i Chapare få svi for at USA ikke klarer å håndtere sine egne narkoproblemer?

Bøndende i Chapare får subsidier til å drive med annet jordbruk ved siden av koka-plantasjene. Men det gir ikke like gode penger.

Da er det ikke så rart at 80% av alle som sitter i fengsel i Cochabamba-regionen , er dømt etter narkoloven Ley 1008.

NRK.no på tur i Chapare-provinsen

Det kom fremdeles røyk fra fluktbilen dra NRK.no kom til landsbyen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Har en mørk og voldelig side

NRK.no får også oppleve irritasjonen folket i området føler mot negativ omtale av koka-planten. I døren på et utsalgssted for koka samler det seg en liten folkemengde som krever å se dokumenter på hva arbeidet går ut på. Til slutt lar lederen av utsalget alle få gå.

Senere får NRK.no opplyst at i den grad utsalget har rent mel i posen, så er det at de ikke kontrollerer hva store mengder av kokaen går til etter at den selges. Her selges nemlig store mengder koka som går rett til produksjonen av kokain.

Trippeldrap i selvtekt

NRK.no opplever også andre mørke sider i området. Når vi ankommer en landsby har det akkurat foregått et trippeldrap i selvtekt. Tre personer begikk et innbrudd og mord, og som hevn samlet landsbyen seg, helte bensin over de tre og tente på.

Det kom fremdeles røyk fra bilen de tre forsøkte å rømme i da NRK.no kom til stedet. Landsbyen var samlet utenfor politistasjonen i protest mot at de som hadde hevnet seg mot de tre, selv var arrestert.

Åtte personer ble drept i Chapare mens NRK.no var der. Alle fikk bensin helt over seg før de ble påtent. Alle drapene skal ha vært narkorelaterte. I løpet av de siste to årene har det vært over 20 lignende episoder i Chapare. I disse hendelsene er også tre politimenn blant ofrene.

NRK.no på tur i Chipare-provinsen, koka-bonde Amalia Escalera

Koka-bonde Amalia Escalera ute i plantasjen sin i Chapare.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

I en plantasje ute i jungelen

På veien treffer vi mange fattige og vennlige koka-bønder i Chapare, men de fleste takker av forskjellige grunner nei til å stille opp på bilder.

Den 32 år gamle Amalia Escalera er derimot glad for besøk og viser gjerne frem plantasjen hun har litt ute i jungelen. Hun tar oss med gjennom stier og kratt, og står til slutt ute i plantasjen sin.

Hun forteller at livet som koka-bonde ikke alltid har vært lett, og at hun før fikk så lite som 400 boliviano for et lass med koka-blader.

– Det går bra nå om dagen. Et lass med blader koster 2000 boliviano. Tidligere var prisen 800 - til og med så lav som 400. Men nå er det bra - 2000 koster det, sier Escalera.

Det er mye hard jobbing, og tilsvarer omtrent 1600 norske kroner.

– Chapare, et lovløst område

Slik er altså livet i midten av Bolivia, langs veien som strekker seg mellom Cochabamba og Santa Cruz . Omringet av høye fjell, i en varm og fuktig tropeskog, vokser en av verdens mest omstridte planter.

I den mange, mange år lange tradisjonen med koka i Bolivia, er det også viktig å huske at planten her er en nyttevekst. Den står for alt av inntektene til mange av bøndene i Chapare, og den er lovlig å dyrke.

Men her i lovløse Chapare - som koka-ekspert Eduar Ayma kaller det -, stedet politiet med gang ser til dersom en bil eller noe annet verdifullt forsvinner fra nabo-områdene, er kontrollen med kokaen minimal.

Og ute i skogen, skjult under sorte plastikkduker for å ikke bli sett fra narkopolitiets helikoptre, produseres hele tiden det ettertraktede, hvite pulveret.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt