Klart flertall for å fjerne Irlands strenge abortlov, motstanderne erkjenner nederlag

Etter at valgdagsmålinger viser et stort flertall for å fjerne Irlands strenge abortlov, erkjenner nei-siden at de har tapt folkeavstemningen.

Counting of the votes begins the day after the Abortion Referendum on liberalising abortion laws in Dublin

En valgfunksjonær med stemmene som skulle telles i hovedstaden Dublin.

Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Irene har stemt for å endre det irske grunnlovstillegget fra 1983 som sidestiller gravide og fostres rett til liv, noe som i praksis har gjort det umulig for kvinner å få innvilget abort.

Til tross for at de fleste målinger på forhånd viste seier til ja-siden, var det ikke ventet et slikt overveldende flertall som valgdagsmålingen viser, skriver Irish Times.

68 prosent stemte for å fjerne Irlands abortlov, ifølge valgdagsmålingen utført for Irish Times. 32 prosent er imot.

Målingen er utført av Ipsos MRBI og 4.000 velgere ved 160 forskjellige valglokaler ble intervjuet.

Valgdagsmålingen viser blant annet at 70 prosent av kvinnene stemte ja til å fjerne loven, mens 30 stemte imot. Blant unge velgere mellom 18 og 24 år var det et overveldende ja-flertall på 87 prosent. I hovedstaden Dublin stemte 77 prosent av de spurte ja.

Også TV-stasjonen RTE s måling, viser et overveldende flertall på 69,4 prosent. 3.800 velgerne ble spurt. Av dem stemte 30,6 prosent nei.

«Redd liv» er mantraet til nei-siden som ikke ønsker en oppmykning av abortloven i Irland.

Redd liv» er mantraet til nei-siden som ikke ønsker en oppmykning av abortloven i Irland.

Foto: Peter Morrison / AP

Erkjente nederlaget før resultatet var klart

Stemmetellingen startet lørdag morgen klokken 9 lokal tid, og selv om endelige resultat først er ventet lørdag ettermiddag, så erkjente nei-siden nederlaget kun et par timer ut i opptellingen.

John McGuirk, talsperson for antiabort-kampanjen Save The 8th, uttalte ifølge Sky News at de har tapt avstemningen. Kampanjenavnet henspiller på at abortbestemmelsen er grunnlovstillegg nr. 8.

McGuirk sier at det irske folket har valgt side.

– Jeg hadde selvfølgelig håpet at de ville lande på den andre siden. Det er nå ingenting som tyder på at en ny abortlovgivning ikke vil bli gjennomført, sa McGuirk til den irske kringkasteren RTE.

Kampanjeledelsen sier i en uttalelse at de uansett vil fortsette kampen mot at abort skal bli lovlig i Irland.

Folkeavstemningen har vekket et voldsomt engasjement på både ja- og neisiden. Det har vært flere demonstrasjoner og markeringer.

Valgdeltakelsen skal ha vært stor over hele landet, og allerede før valglokalene åpnet klokken 7 fredag morgen ble det meldt om køer.

Leo Varadkar

Irlands statsminister Leo Varadkar, som har ledet an i ja-kampanjen for å liberalisere Irlands strenge abortlov, venter på å få avgi sin stemme i et stemmelokale fredag formiddag.

Foto: Niall Carson / AP

Statsministeren håpefull

Statsminister Leo Varadkar, som er utdannet lege og tidligere var for den restriktive loven, har ledet an i ja-kampanjen for å fjerne grunnlovstillegget.

– Takk til alle som stemte i dag. Demokratiet i aksjon. Det ser ut som vi blir historiske i morgen, skrev statsminister etter at valgdagsmålingene var offentliggjort.

Laster Twitter-innhold

Bestiller abortpiller på nettet

Irlands abortforbud har gjort at rundt 170.000 kvinner har reist til England for å ta abort der. Mange velger også å bestille abortpiller på nettet.

Abortforbudet gjelder også dersom graviditeten er et resultat av incest, voldtekt, eller dersom det er fare for alvorlige misdannelser hos barnet.

Dersom det blir formelt ender med et flertall for å fjerne grunnlovstillegget, vil regjeringen foreslå en ny lov om fri abort fram til 12. uke av svangerskapet.

Urix forklarer verdens og Europas abortlover.

SISTE NYTT

Siste nytt