NRK Meny
Normal

Kjente IS-ledere skal ha koordinert terrorangrepet i Stockholm

Rakhmat Akilov som er tiltalt for å ha meid ned folk med lastebil i Stockholm i fjor skal ha sagt i avhør at han ble veiledet av en IS-leder på telefon midt under terrorangrepet, ifølge svenske medier.

Lastebilen i Drottninggatan etter angrepet
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Det er det svenske nyhetsbyrået TT og Radio Free Europe/Radio Liberty som har kartlagt og navngitt miljøet som angivelig skal ha stått bak den tiltalte usbekeren.

Politiet har funnet en mengde kontakter på krypterte apper på Rakhmat Akilovs telefon.

I tiltalebeslutningen beskrives flere av Akilovs kontakter på mobiltelefonens som «terroristrelaterte,» skriver SVT. IS-nettverket stammer opprinnelig fra Tadsjikistan, men skal ha vært aktivt i Irak og Syria.

39-åringen skal ha snakket, chattet og fått råd av IS-kontaktene før, under og rett etter angrepet i den populære handlegata Drottninggatan i Stockholm 7. april i fjor.

terror-chat

CHAT: Ifølge den russiske nettavisen Politonline er dette skjermdumper av samtalen mellom Akilov og en tadsjikisk IS-tilhenger, som skal ha blitt lagt ut på et IS-forum på nett.

Foto: Skjerpdump/Politonline

Rettssak neste uke

En av kontaktene er Abu Osama Noraki, som ifølge Akilov skal ha styrt hans handlinger mitt under lastebilferden. Ifølge tadsjikiske myndigheter skal Noriaki ha deltatt i kamper i Syria og Irak, og er offisielt etterlyst. Han er også, ifølge SVT, omtalt som «IS´ farligste rekrutterer blant tadsjikere.»

Det finnes mange kallenavn på Akilovs kontakter, og aliaser. Ifølge journalisten Sirojiddin Tolibov, som arbeider for Radio Free Europe/Radio Liberty, var det likevel i stor grad mulig å identifisere hvem som står bak de ulike kallenavnene fordi det dreier seg om konkrete miljøer med bakgrunn i Tadsjikistan.

Rettssaken mot Rakhmat Akilov starter tirsdag 13. februar. Det blir den mest omfattende terrorrettssaken noensinne i Sverige.

39-åringen har tilstått lastebilangrepet der fem personer ble drept.

Rakhmat Akilov

Rakhmat Akilov skal ifølge svensk politi ha blitt fanget opp av overvåkningskameraer da han løp ned mot t-banen etter angrepet.

Foto: HANDOUT / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt