Rakhmat Akilov varetektsfengslet - erkjenner Stockholm-terroren

Terrormistenkte Rakhmat Akilov (39) ble varetektsfengslet i Stockholm tingrett tirsdag.

Rakhmat Akilov

I RETTEN: Terrormistenkte Rakhmat Akilov (39) ble varetektsfengslet tirsdag.

Mannen som politiet mener kjørte lastebilen som drepte fire mennesker og såret 15 under angrepet i Stockholm fredag, var utvist fra Sverige.

Da han søkte asyl i slutten av 2014 forklarte han sitt beskyttelsesbehov med at han hadde blitt pågrepet og fengslet etter en demonstrasjon, og at usbekiske myndigheter anklaget ham for å være terrorist, skriver Aftonbladet.

Nå er han mistenkt for drap som politiet anser som terrorforbrytelser. Klokken 10.10 tirsdag formiddag ble retten satt i Stockholm tingrett av dommer Malou Lindblom.

Fengslet

Forsvarer Johan Eriksson sa i retten at Akilov erkjenner å ha begått en terrorforbrytelse, og at han samtykker til fengsling. Retten har besluttet at Akilov skal varetektsfengsles.

Den 39-år gamle usbekeren kom til rettssalen med fengselsvesenets grønne klær og et grønt plagg over hodet. Han satt med bøyd hode, snudde seg ikke mot pressen og sa ingenting før dørene ble lukket i fengslingsmøtet.

Retten har også kommet til at den skal gjøres en innledende undersøkelse av Akilovs psykiske helse.

– Etterforskningen kommer til å fortsette med full kraft videre. Det finnes andre personer som skal følges og etterforskes, så dette kommer til å bli en lang etterforskning. Alle skyldige skal stilles til ansvar for dette, sier påtaleansvarlig Hans Ihrman etter møtet.

Fengslingsmøtet som gikk for lukkede dører, ble holdt i den såkalte sikkerhetssalen, og et større området utenfor er sperret av som en sikkerhetsforanstaltning, skriver Aftonbladet.

Den mistenkte i Stockholm.

ETTERLYST: Kort tid etter angrepet gikk politiet ut med dette overvåkningsbildet av det de mener er den mistenkte 39-åringen.

Foto: Polisen / NTB scanpix

Brukte annet navn

Ifølge Dagens Nyheter søkte han asyl under navnet Rahmatjon Kurbonov og hevdet at han hadde blitt utsatt for tortur.

Det svenske Migrationsverket trodde imidlertid ikke på forklaringen: Påstanden om at han hadde blitt torturert ble ikke støttet av medisinske undersøkelser, han hadde oppgitt flere ulike navn og personopplysninger, og han oppgav sprikende opplysninger om både demonstrasjonen og sine familieforhold.

Fredag kveld ble Akilov pågrepet i Märsta utenfor Stockholm etter at vitner hadde meldt fra om at han oppførte seg merkelig. Ifølge Aftonbladet har 39-åringen i avhør innrømmet at det var han som utførte angrepet. Avisen skriver at han skal ha forklart at han handlet på oppdrag fra IS i Syria og at han mener han har «kjørt på de vantro».

Lastebilen i Drottninggatan etter angrepet
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Vil bytte forsvarer

Akilov har fått oppnevnt en av Sveriges mest profilerte forsvarsadvokater, Johan Eriksson. Mandag ba Eriksson imidlertid om å bli løst fra oppdraget, etter ønske fra sin klient. I begjæringen, som tingretten har avslått, skriver Eriksson at hans klient har uttrykkelig har ønsket å bli forsvart av en advokat som er sunnimuslim fordi han mener kun en med den bakgrunnen kan ivareta hans interesser.

I tillegg til 39-åringen er ytterligere en mann pågrepet etter angrepet fredag. Politiet er sparsommelig med opplysninger om denne mannen, og sa på en pressekonferanse mandag at de er helt sikre på at det var Akilov som kjørte lastebilen.

– Fra et politifaglig utgangspunkt er det ingenting som tilsier at vi har feil person, tvert imot blir mistankene forsterket etter hvert som etterforskningen går fremover, sa rikspolitisjef Dan Eliasson under pressekonferansen.

SISTE NYTT

Siste nytt