Polens president stedt til hvile

Kisten til president Lech Kaczynski og hans kone Maria er nå stedt til hvile i en krypt i Wawel-borgen.

Video Polens president Lech Kaczynski gravlagt

Wawel-borgen ble endestedet for kistene president Lech Kaczinskis og hans kone Maria.

Etter den storslagne messen i Santa Maria-katadralen, gikk sørgeprosesjonen gjennom Krakows gater ifølge med kistene med presidentparet.

Fremst i prosesjonen gikk primas i den katolske kirke i Polen, erkebiskopen av Krakow Stanislaw Dziwiz.

Begravelse Polens president Lech Kaczinski

Datteren Martha hadde en tung dag i offentligheten.

Foto: STR / REUTERS

Nærmest kistene fulgte presidentparets eneste datter Martha sammen med sin lille datter Ewa og sin onkel, presidentens tvillingbror Jaroslaw.

Bak dem gikk de øvrige kirkelederne, militære, restene av det polske lederskapet og de inviterte gjestene.

Fulgt av folket

Mange hundretusener har fulgt den siste ferden gjennom Krakows gater, i likhet med messen. Flere kastet blomster på kistene, som en siste hilsen til presidenten fra hans folk.

Prosjesjonen ble fulgt av et militærorkester, som spilte nasjonalsangen og nasjonalhymnen mens kirkeklokkene startet å ringe - noe som gav et mektig bilde.

Kistene ble trukket gjennom byen trukket av militære kjøretøy, men ble båret av offiserer fra de tre våpengrenene det siste stykket opp til selve borgen.

Kisten til presidentfruen Maria Kaczynski var i likhet med seremonien i Santa Maria-katedralen svøpt i det polske flagget, mens våpenflagget til det polske forsvaret dekket presidentens kiste.

Begravelse til Polens president Lech Kaczinski

Polens erkebiskop Stanislaw Dziwiz ledet prosjesjonen gjennom Krakows gater.

Foto: BARTEK WRZESNIOWSKI / AFP

Nasjonalhelligdom

Presidenten og presidentfruen ble stedt til hvile i den historiske Wawel-borgen, som regnes som både en polsk og en katolsk helligdom, og hvor tidligere polske konger og berømte historiske personer ligger.

Inne i en mektige hallen ble det holdt en gravferdsseremoni, ledet av primas i den katolske kirke i Polen, erkebiskopen av Krakow Stanislaw Dziwiz, som også ledet messen i Santa Maria-katedralen.

Deretter fulgte følget familien bort til stedet hvor presidenten og presidentfruen skulle stedes til hvile.

Lech Kaczynskis kiste bæres ned i krypten

President Lech Kaczinskis kiste bæres ned i krypten.

Foto: EBU

Inn i krypten fulgte kun datteren Martha og hennes datter Ewa, mens presidentens tvillingbror Jaroslaw ble igjen sammen med fungerende president Bronislaw Komorowski og statsminister Donald Tusk for for å motta kondolanser.

Siden sluttet presidentdatteren seg til, sammen med sin datter Ewa - etter å ha tatt det endelige farvel med sine foreldre - og besteforeldre.

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.