En million vil delta i begravelsen

- Titusener strømmer nå til her i Krakow, for å vise president Lech Kaczynski den siste ære, forteller NRKs reporter Morten Jentoft.

Kisten med Lech Kaczynksi kommer til Krakow

Kisten med president Lech Kacynski kommer til Krakow i formiddag.

Foto: Markus Schreiber / AP

En million polakker er ventet å delta i begravelsen som starter klokken 14 norsk tid i Santa Maria-katedralen.

Rundt 30 statsledere har meldt avbud på grunn av flyforbudene over Europa. USAs president Barack Obama meldte i går at han ikke kommer, det samme gjorde Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero og Canadas statsminister Stephen Harper.

Fra Norge skulle kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre deltatt, de har avlyst reisen. Det samme har Storbritannias prins Charles gjort.

En av dem som trosser flyfarene er Russlands president Dmitri Medvedev. Han velger å ta seg frem med fly fra Moskva, og russiske myndigheter sier han håper å rekke frem i tide.

Den polske regjeringen er ankommet med tog fra hovedstaden Warzawa.

Sorgtung stemning

Noen timer før gravferden starter, er gatene i Krakow fylt av alvorlige og sorgtunge mennesker, som ønsker å vise landets president og hans kone den siste ære.

Sørgende utenfor Santa Maria-katedralen i Krakow

Sørgende utenfor Santa Maria-katedralen.

Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

- Akkurat her jeg står jernbaneplassen, går nå tusenvis av mennesker forbi meg, på vei til steder hvor de ulike deler av programmet skal foregå, forteller NRKs Morten Jentoft.

- President Lech Kaczynski var en omstridt politiker, men nå ønsker alle å delta for å vise at dette er et viktig øyeblikk i polsk historie. Dette er en dag hvor Polen ønsker å vise verden enhet og samling, sier Jentoft.

Han forteller at store deler av gamlebyen i Krakow er sperret av, og at det er satt i verk strenge sikkerhetstiltak.

- Mange bærer plakater av presidenten. På noen av dem står det skrevet at Kaczynski er en stor polakk, at presidenten er en stor polsk helt.

- Så trass i så omstridt han var, er det nå tendenser til å gjøre ham til en martyr som har stått opp og kjempet for Polen, forteller NRKs reporter.

Omstridt gravsted

Beslutningen om å begrave Kaczynski i Krakow har høstet sterk kritikk.

Presidenten og presidentfruen skal stedes til hvile i den historiske Wawel-borgen, som regnes som både en polsk og en katolsk helligdom, og hvor tidligere polske konger og berømte historiske personer ligger.

Kritikerne mener dette er å overdrive, selv om den store flyulykken hvor de og 96 andre omkom, er en nasjonal tragedie.

I går demonstrerte flere hundre personer i Krakow med bannere med påskriften «Er han egnet til å være konge?», mens andre ropte «Ikke Wawel».

Men lederen av justiskomiteen i den polske nasjonalforsamlingen, Richard Kalis, som tilhører venstresiden og som stod i opposisjon til Kaczynski, mener det er tid for å vise forsoning.

- Han sa til oss at nå må alle polakker stå sammen, og glemme motsetningene og gjøre dette til en enhetlig begravelse, sier Jentoft.

- Han mener også at det er symbolsk at begravelsen preges av det islandske vulkanutbruddet, at himmelen formørker seg over Polen slik at statsledere ikke klarer å lande og gi den glansen over seremonien mange hadde ønsket, forteller Jentoft.

President Lech Kaczynski var på vei for minnes massakren av polske offiserer i den russiske Katyn-skogen da han omkom i den voldsomme flyulykken i Smolensk forrige lørdag.

- Overtalt her i Krakow er det nå utstillinger om Katyn-hendelsen, og noen advarer nå mot denne dyrkelsen, sier Jentoft.

Katolsk rituale

Begravelsen av den polske presidenten og hans kone Maria følger katolske ritualer. Kistene med presidentparet kom fra Warzawa til Krakow i dag, og er fraktet til Santa Maria-katedralen hvor messe for de døde starter klokken 1400.

Berlin Filharmoniske Orkester deltar i forbindelse med messen med en konsert.

Klokken 15.30 går begravelsesprosesjonen fra Santa Maria-katedralen til Wawel-borgen, hvor den formelle begravelsen vil være og hvor presidenten og presidentfruen skal stedes til hvile i en krypt som er gjort klar i borgen.

Du kan følge begravelsen direkte på NRK1 klokken 14 eller her på nrk.no.

SISTE NYTT

Siste nytt