Storslagent farvel for presidenten

Begravelsesmessen for Polens president Lech Kaczynski og hans kone Maria ble holdt i Santa Maria-katedralen i Krakow.

Katedralen i Krakow under Polens presidents, Lech Kaczynski, begravelse.
Foto: EBU

Kistene med presidentparet ble, tross flyforbudet i Europa, fraktet med militærfly fra Warzawa til Krakow og videre til Santa Maria-katedralen.

Over hele Polen ringte kirkeklokkene presis klokken 1400 norsk tid, da messen i Krakow startet.

Utenfor den vakre katedralen fulgte rundt 50.000 mennesker seremonien. Rundt en million er ute i Krakows gater og følger begravelsen via storskjermer.

Lech Kaczynskis datter Martha og tvillingbror Jaroslaw under begravelsen.

Datteren Martha og presidentens bror Jaroslaw var preget av sorg og alvor.

Foto: EBu

Nærmest kisten inne i kirken, satt presidentens tvillingbror Jaroslaw sammen med presidentsparets eneste datter Martha, som mistet begge sine foreldre i den fatale flyturen for en uke siden.

Datteren, som hadde sin ektemann ved sin side, stirret tomt på de to kistene få meter unna seg.

Kisten til presidentfruen Maria Kaczynski var svøpt i det polske flagget, mens våpenflagget til det polske forsvaret lå over presidentens kiste.

Æresgarder for Polens tre våpengrener - som også mistet sine ledere forrige lørdag - skiftet på å vokte kistene.

Det som var igjen av Polens ledelse, var til stede.

Begravelsen til Polens president

Rundt 50.000 følger seremonien utenfor kirken.

Foto: Ferdinand Ostrop / AP

Messen ble ledet av primas i den katolske kirke i Polen, erkebiskopen av Krakow Stanislaw Dziwiz.

Begravelsen fulgte katolske ritualer, og det ble fremført sjelebønn for de døde og nattverd. Gjennom gatene i Krakow kunne man høre «Fader Vår» og Polens nasjonalhymne, da de mange tilskuerne istemte sammen med de inne i kirken.

En bønn for det polske folk ble fremført på engelsk, fransk og russisk i et uvanlig liturgisk grep for å demonstrere europeisk enhet og sorg. Alle Polens biskoper holdt sammen en bønn for de døde - og familien som er igjen

Berlin Filharmoniske Orkester kom fra Tyskland for å bidra sammen med Santa Maria-katedralens domkor, og sammen fylte de den storslagne katadralen med mektig musikk.

Kistene med Lech og Maria Kaczynski

Kistene med Lech og Maria Kaczynski voktes av polske soldater.

Foto: RADEK PIETRUSZKA / AFP

Asken skapte problemer

Rundt 30 statsledere som skulle vært tilstede, måtte melde avbud på grunn av flyforbudene over Europa, inkludert USAs president Barack Obama. Heller ikke Norge var representert.

Heller ikke Pavens utsendinger fra Vatikanet kom frem på grunn av flyforbudet. Men Paven hadde sendt sin hilsen som ble lest opp.

- Polens president og hans følge døde på en hjerteskjærende måte, het det i hilsenen.

Ny varme i iskaldt forhold

Viktor Janukovitsj, Dmitri Medvedev og Dalia Grybauskaite

Vikor Janukovitsj (Ukraina) Dalia Grybauskaite (Litauen) og Dmitri Medvedev (Russland) side om side.

Foto: RADEK PIETRUSZKA / AFP

Russlands president Dmitri Medvedev maktet å komme seg til Krakow ved å fly i lav høyde, under askeskyene. Andre ledere fra det østlige Europa kom til Krakow via bil.

Da første del av messen var over, ble det gitt historiske håndtrykk mellom dagens ledere fra sovjetdominerte land og tidligere sovjetrepublikker. Forholdet mellom flere landene og spesielt Russland, har vært iskaldt.

Nå står de sammen i sorgen, og slik kan begravelsen til en stridbar president som ikke la fingrene i mellom danne grunnlaget for en ny start mellom de tidligere tvungne allierte.

Polens fungerende president Bronislaw Komorowski takket i sin tale hele Russland og det russiske lederskapet for støtten de har fått etter ulykken.

I dag ringer klokkene for å ta farvel med deg.

Polens fungerende president Bronislaw Komorowski

Sorgtunge polakker

- Gatene i Krakow har vært fylt av alvorlige og sorgtunge mennesker, som ønsket å vise landets president og hans kone den siste ære, forteller NRKs reporter Morten Jentoft fra Krakow.

Kistene til Lech og Maria Kaczynski

Kistene til presidentparet kjøres gjennom Krakows gater.

Foto: RADEK PIETRUSZKA / AFP

- President Lech Kaczynski var en omstridt politiker, men nå ønsket alle å delta for å vise at dette er et viktig øyeblikk i polsk historie og stå for enhet og samling, rapporterer Jentoft.

I gatene veiet det røde og hvite polske flagget med svarte sørgebånd på toppen, side om side med den røde og hvite fanen til fagbevegelsen Solidaritet.Lech Kaczynski meldte seg tidlig inn i Solidaritet - hvis kamp banet veien for friheten ikke bare i Polen, men hele Øst-Europa - og sluttet opp om fagforeningslederen Lech Walesa, Polens senere president.

Solidaritets fane

Fanene til Solidaritet vaier over hele Krakow.

Foto: Markus Schreiber / AP

En av Solidaritets grunnleggere, Anna Walentynowicz, døde sammen med Kaczynski i flystyrten.

- Solidaritet vil vise vår ære på denne dagen. Vi håper din død kan bringe fremtiden for vårt land videre. Du elsket Polen, sa Solidaritets representant.

Fra Santa Maria-katedralen går en sørgeprosesjon til Wawel-borgen, hvor presidenten og presidentfruen skal stedes til hvile i en krypt som er gjort klar i borgen.

Video Polen begravelse

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.