Hopp til innhold

Kirkens Nødhjelp i Juba: – Evakuerer så snart vi kan

Hjelpeorganisasjoner anser situasjonen i Sør-Sudan som så farlig og uoversiktlig at de vil evakuere sine ansatte, men det lar seg ikke gjøre fordi flyplassen er stengt.

Politi og soldater i Sør-Sudans hovedstad Juba

Kampene i Sør-Sudan har skapt en uoversiktlig og farlig situasjon det ikke er mulig å rømme fra så lenge flyplassen er stengt.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vi kommer til å evakuere så snart forholdene ligger til rette for det. Det betyr at vi må ha sikker tilgang til flyplassen og flyplassen må være åpen, sier økonomisjef Magne Svendsen i Kirkens Nødhjelp til NRK.

Beslutningen om evakuering skyldes kamphandlingene og at situasjonen er så uoversiktlig at det ikke er mulig å vite hvem som har kommando over hvem.

– Dramatisk

– Vi hører nedslag av raketter fra tanks og artilleri. Det kommer drønn av og til og vi hører runder med maskinpistol, AK47, som de bruker her, forteller Svendsen på telefon.

Magne Svendsen er Kirkens Nødhjelps økonomisjef i Juba

Magne Svendsen er Kirkens Nødhjelps økonomisjef i Juba, men leder kontoret mens direktøren er på ferie. Han hører kamphandlingene der han bor, men verken han eller andre utlendinger kommer seg ut av landet så lenge flyplassen er stengt.

Foto: Kirkens nødhjelp

Han holder seg nå innendørs sammen med de to kenyanerne som i disse dager utgjør den internasjonale besetningen til Kirkens Nødhjelp i Juba.

– Det er ganske usannsynlig at vi kommer til å bevege oss utenfor huset i dag. Vi har en mulighet kjøre veien mot Uganda, men i en situasjon hvor vi helst ikke går ut av porten er ikke det et strålende alternativ. Veien går dessuten gjennom kampområder som er ganske belastet akkurat nå, forklarer Svendsen, som er organisasjonens eneste nordmann i Juba.

Redd Barna fikk ut norsk-nederlanske Ketil Vaas en halv time før flyplassen ble stengt lørdag. Hun opplevde situasjonen som dramatisk.

– Ja, det var to checkpoints til flyplassen der de ble beordret ut av bilen. De måtte ned på bakken mens soldatene stod rundt med våpen, og det opplevde hun som truende, sier Redd Barnas regiondirektør for Øst-Afrika, Henrik Stabell til NRK.

– Anbefalte å dra

Soldatene ransaket bilen, og da de ikke fant noe spesielt fikk de kjøre videre.

Vaas hadde kun vært i landet i noen timer og var oppe på taket til Redd Barnas kontor sammen med to dansker da det brøt ut kamper. De søkte tilflukt inne i bygningen og dro etterhvert tilbake til hotellet. Der fikk de streng beskjed om å holde seg innendørs.

– Lørdag ble vi enige om at det var lurt å komme seg ut. Sikkerhetsfolkene våre der sa også at flere av de internasjonale burde komme seg derfra snart som mulig i tilfelle det skulle eskalere, sier Stabell.

Det var ECHO som fløy Vaas og ni andre fra Redd Barna til Nairobi.

Trass i egen fastlåst situasjon opplever Svendsen seg så trygg som det overhode er mulig å være i Juba akkurat nå, innendørs og bak høye murer. Han er mest urolig for de mange sivile.

– Det tragiske og det triste er at sivilbefolkningen, som har lidd seg gjennom ti år med borgerkrig og kamphandlinger og elendighet, også i denne situasjonen må flykte til andre steder i byen og ut i bushen for å overleve. Det er ganske forferdelig.

SISTE NYTT

Siste nytt