NRK Meny
Normal

Kina: Karbontoppen nås i 2030

Kina lover at utslippene av karbon ikke vil stige etter 2030. Kinas statsminister besøker i dag Frankrike i forkant av FNs klimatoppmøte i Paris i desember.

China Air Pollution Mortality

Kina er verdens største utslipper av klimagasser og verdens nest største økonomi. I 2030 ønsker landets regjering et annet energiforbruk enn i dag.

Foto: Andy Wong / Ap

Kinas utslipp av CO₂ vil nå sin topp rundt 2030 og Kina vil jobbe hardt for å nå dette målet tidligere enn dette, heter det i en kunngjøring fra kinesiske statsministeren.

FRANCE-CHINA-ECONOMY-CLIMATE-ENVIRONMENT-DIPLOMACY

De politiske samtalene mellom president François Hollande og statsminister Li Keqiang fant sted i Elysee Palasset.

Foto: ALAIN JOCARD / Afp

I oppkjøringen til FNs klimatoppmøte i desember besøker Kinas statsminister Paris. Kunngjøringen ble sluppet etter et møte mellom Frankrikes president François Hollande og Kinas statsminister Li Keqiang.

CHINA-ECONOMY-ENVIRONMENT-STEEL

Stålverket Shougang utenfor Beijing var en gang Kinas største med flere titusen ansatte. Stålverket som åpnet første gang i 1917 ble stengt da det i 2005 ble identifisert som Beijings største forurenser.

Foto: GREG BAKER / Afp

Les: Også Brasil USA posisjonerer seg før klimatoppmøtet i Paris:

Brasil med løfter om skogplanting og fornybar kraft

Mindre fossilt

Kina er verdens største forurenser av klimagasser og målet om å nå en karbontopp i 2030 har vært gjort kjent tidligere. Før verdens regjeringer og FN kommer sammen i Paris blir likevel forpliktende uttalelser lagt ekstra merke til blant alle de som i desember skal forsøke å forhandle seg frem til et nye mål for globale utslipp.

CHINA-POLLUTION-SMOG

Ikke bare kull, men også bensin. En rask økning i personbiltrafikken i de største byene som Beijing er også en stor og økende forurensningskilde.

Foto: STR / Afp

I kunngjøringen sluppet etter møtet i dag stod det også at 20 prosent av Kinas energiforbruk i 2030 vil komme i andre kilder enn fossilt brennstoff.

Strekker seg lengre enn de må

–Vi vil understreke det faktum at Kina tar et ansvar som strekker seg lengre enn det de som et utviklingsland er forpliktet til, sier Samantha Smith, leder for Verdens Naturfonds Globale Klima og Energi Intiative.

Naturfondet understreker at Kinas utslipp historisk er langt lavere enn USAs og Europas utslipp siden den industrielle revolusjon.

Kina er det første utviklingslandet blant de store utslipperne som setter et mål for hva deres utslippstak skal være. Kina forplikter seg til global klimasikkerhet og en energiforandring hjemme i Kina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt