Hopp til innhold

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN oppfordrer mandag Kina til ikke å arrestere folk bare for å ha deltatt i fredelige protester, melder nyhetsbyrået AFP.

– Vi oppfordrer myndighetene til å svare på protester i tråd med internasjonale menneskerettigheter og standarder. Ingen bør vilkårlig arresteres for å fredelig uttrykke sine meninger, sier talsmann Jeremy Laurence.

Uttalelsen kommer etter at det har vært en rekke demonstrasjoner mot de kinesiske smitteverntiltakene i helgen.

En BBC-journalist ble blant annet pågrepet av politiet i forbindelse med helgens koronaprotester.

Ifølge BBC ble journalisten deres sparket og slått mens han satt i varetekt. Kinesiske myndigheter hevder på sin side at han ikke identifiserte seg under en demonstrasjon i Shanghai.

– Basert på det vi har fått vite av myndighetene i Shanghai, så identifiserte han seg ikke som journalist, og han viste ikke fram pressekortet frivillig, sier departementets talsmann Zhao Lijian mandag.

Virus Outbreak China

DEMONSTRASJONER: Folk protesterer mot de strenge smitteverntiltakene i Kina.

Foto: Ng Han Guan / AP

BBC bekymret

En talsperson for statsminister Rishi Sunak kaller mandag hendelsen «sjokkerende» og «uakseptabel».

I en kommentar sier han videre at retten til å protestere må respekteres.

– Journalister må kunne gjøre jobben sin uten frykt for trusler, heter det i en uttalelse.

– Uansett hva som skjer ellers, så bør pressefriheten være hellig, sa i tillegg næringslivsminister Grant Shapps til radiostasjonen LBC tidligere mandag.

BBC har uttalt at de er svært bekymret over behandlingen av deres journalist Ed Lawrence. Kringkasteren sier til The Guardian han ble utsatt for slag og spark og satt i varetekt i flere timer før han ble løslatt.

Protester sprer seg

Pågripelsen av journalisten kom i forbindelse med demonstrasjoner mot kinesiske myndigheter. Folk protesterer mot de strenge smitteverntiltakene knyttet til covid, og demonstrasjonene har spredt seg til flere byer.

Enkelte har også fremmet krav om demokrati og pressefrihet.

Reuters har blant annet formidlet en video fra storbyen Shanghai der flere hundre innbyggere deltok i en demonstrasjon.

Der protesterte deltagerne mot landets president og mot kommunistpartiet.

Ifølge The Guardian er sikkerheten i Shanghai nå styrket etter protestene.

NRKs Asia-korrespondent Phillip Lote sier demonstrasjonene i Kina først og fremst er en misnøye med koronarestriksjonene.

– Men dypere sett er dette den største bølgen av sivil ulydighet i Kina under Xi Jinpings styre. Man har aldri sett noe lignende tidligere. Og det er selvfølgelig en frykt hos myndighetene at dette kan komme til å handle om annet enn smittevern, sier han.

Avviste spørsmål

På en pressekonferanse med kinesisk UD mandag ble det stilt spørsmål om demonstrasjonene. Men departementets talsmann avviste spørsmålet ved å si at dette ikke stemmer med «fakta».

– Ved hjelp av ledelsen i Det kinesiske kommunistpartiet og med støtte fra det kinesiske folket så tror vi vår kamp mot covid-19 kommer til å lykkes, sa talsmann Zhao Lijian.

Han avviste også koblingen som demonstranter har gjort mellom koronarestriksjonene og en brann i Urumqi i Xinjiang-regionen vest i landet, der ti mennesker mistet livet sist uke.

– I sosiale medier er det krefter med skjulte motiver som kobler denne brannen med den lokale covid-19-responsen, sa han, ifølge AFP.

Les også En brann fikk det til å koke over for koronaslitne kinesere

Demonstranter i Shanghai roper slagord søndag

SISTE NYTT

Siste nytt