NRK Meny
Normal

Kina forbyr grilling for å få vinter-OL

Kina skjerper forbudet mot grilling til å gjelde restauranter i utkantområder av Beijing. Den dårlige luftkvaliteten skal bli bedre i tilfelle byen får vinter-OL i 2022.

En mann grilller kebab på gaten i Beijing

En mann griller kebab på gaten i sentrum av Beijing. Det har myndighetene i Kina nå satt en stopper for - for at OL-søknaden skal gå gjennom.

Foto: JASON LEE / Reuters

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua er luftforurensingen en av de viktigste faktorene som kan nekte en kinesisk OL-søknad i å nå fram.

Fra mai har myndighetene forbudt gategrilling av mat innenfor Beijings fjerde ringvei. Nå skal det, ifølge NTB, også gjelde forstaden Tongzhou, samt deler av Miyun, Pinggu og Fangshan.

Kebab og biff trekkes inn

Innendørs grill i Beijing

Grillingen må flyttes innendørs, som her. En kokk griller lam på restauranten Nine-Nine Yurts i Beijing i februar 2015.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Under Beijings glohete somre, samles innbyggerne rundt fortausrestaurantenes bord for å drikke øl og spise mat tilberedt i gaten. Men nå må grillspyd av lam, biff, kyllingvinger og den populære kebaben flyttes inn, skriver Reuters.

Regjeringen tror grillene bidrar til forurensing, noe flere har latterliggjort fordi de mener skitne fabrikker er et mye større problem for kineserne.

Polititjenestemenn skal fra januar til april i år ha skrevet bøter for til sammen 203.000 yuan, som vil si rundt 240.000 kroner, etter besøk hos 2214 utendørs griller.

Flyplassen stenges

Beijing tar sikte på å holde kullforbruket under 15 millioner tonn, fase ut 200.000 biler og stenge mer enn 300 fabrikker i år.

Forurenset luft i Beijing

Slik så det ut i Beijing 8. juli 2008, én måned før OL startet.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Myndighetene gjorde iherdige forsøk på å ordne luftproblemet i forkant av sommer-OL i 2008, men byen er fortsatt rammet av en røyktåke som er så tykk at flyplassen iblant må stenges.

Beijing utfordres kun av kasakhstanske Almaty etter at Oslo trakk seg fra OL-kampen. Arrangørbyen vil bli valgt i slutten av juli, og kineserne ivrer etter å vise at de satser på bedring av luften i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt