Kim Jong-uns søster håndhilste på Sør-Koreas president

I Sør-Korea er det stor oppmerksomhet rundt Kim Yo-jong som er søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, og en av hans viktigste fortrolige.

Kim Yo-Jong håndhilser på Moon Jae-in

HISTORISK HÅNDTRYKK: Kim Yo-jong, søsteren til den Nordkoreanske lederen, håndhilste på Sør-Koreas leder, president Moon Jae-in offentlig under åpningsseremonien i OL. Hun er den første i sin familie som har besøkt Sør-Korea siden Korea-krigen 1950–1953.

Foto: YONHAP / Reuters

Fredag ettermiddag skapte det overskrifter da søsteren til den Nordkoreanske lederen håndhilste på Sør-Koreas leder, president Moon Jae-in offentlig.

Det historiske møtet skjedde da Kim Yo-jong ankom OL-tribunen under åpningsseremonien. Hun er den første i sin familie som har besøkt Sør-Korea siden Korea-krigen 1950–1953.

Søsteren kom til Sør-Korea sammen med presidenten i Nord-Koreas folkeforsamling, Kim Yong-nam, som formelt leder den nordkoreanske delegasjonen.

Men de fleste regner med at det er kvinnen som antas å være i 20-årene som er den egentlige hovedpersonen.

OLYMPICS-2018-OPENING/

PÅ SAMME TRIBUNE: USAs visepresident Mike Pence ville ikke møte nordkoreanerne, men han og søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble sittende svært så nær hverandre under åpningsseremonien.

Foto: YONHAP / Reuters

Pence ville ikke møte nordkoreanerne

I formiddag var det meningen at USAs visepresident Mike Pence skulle vært til stede under en mottakelse i OL-byen der nordkoreanerne også skulle deltatt.

Pence gjorde bare en lynvisitt for å unngå å møte den nordkoreanske delegasjonen.

Men han og USAs andredame ble sittende foran Kim Jong-uns søster på tribunen, og fotografene fikk tatt et historisk bilde der både Sør, Nord-Korea og USA var representert.

Pyeongchang Olympics Opening Ceremony Mike Pence, Karen Pence, Shinzo Abe, Kim Yong Nam, Kim Yo Jong

NORD OG SØR KOREA PÅ SAME TRIBUNE: Visepresident Mike Pence er nummer to fra høyre i den fremste rekken. Han sitter sammen med kona Karen Pence, og Japans statsminister Shinzo Abe. Bak Pence, sitter søsteren til Kim Jong-un, Kim Yo-jong. Kledd i hvitt til venstre på den fremste rekken sitter Sør-Koreas presidentpar.

Foto: Patrick Semansky / AP

En viktig fortrolig

Kim Yo-jong fikk i oktober en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes bror.

Det er dette organet som tar de viktigste beslutningene i Nord-Korea.

Ifølge analytikere tyder forfremmelsen på at Kim Yo-jong er en viktigere figur i det nordkoreanske maktapparatet enn tidligere antatt.

Hun har ofte vært med broren når han reiser rundt i landet eller deltar på arrangementer, og antas å være en av hans viktigste fortrolige.

Amerikanerne er svært skeptiske til det de anser som et nordkoreansk propaganda-framstøt, og har varslet at de snart kommer til å legge fram de hardeste straffetiltakene mot Nord-Korea noensinne.

Ut av isolasjon?

I sørkoreanske medier spekuleres det på om Nord-Korea har besluttet å delta i OL i et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen som landets atomprogram har ført til.

I fjor testet regimet en rekke langtrekkende raketter og skal også ha gjennomført en prøvesprenging av en hydrogenbombe.

Eksperter mener at landet innen kort tid har kapasitet til å ramme USAs fastland med en atombombe.

Testene har ført til en skjerping av de internasjonale sanksjonene mot landet.

SISTE NYTT

Siste nytt