Hopp til innhold

Kim Jong-uns søster håndhilste på Sør-Koreas president

I Sør-Korea er det stor oppmerksomhet rundt Kim Yo-jong som er søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, og en av hans viktigste fortrolige.

Kim Yo-Jong håndhilser på Moon Jae-in

HISTORISK HÅNDTRYKK: Kim Yo-jong, søsteren til den Nordkoreanske lederen, håndhilste på Sør-Koreas leder, president Moon Jae-in offentlig under åpningsseremonien i OL. Hun er den første i sin familie som har besøkt Sør-Korea siden Korea-krigen 1950–1953.

Foto: YONHAP / Reuters

Fredag ettermiddag skapte det overskrifter da søsteren til den Nordkoreanske lederen håndhilste på Sør-Koreas leder, president Moon Jae-in offentlig.

Det historiske møtet skjedde da Kim Yo-jong ankom OL-tribunen under åpningsseremonien. Hun er den første i sin familie som har besøkt Sør-Korea siden Korea-krigen 1950–1953.

Søsteren kom til Sør-Korea sammen med presidenten i Nord-Koreas folkeforsamling, Kim Yong-nam, som formelt leder den nordkoreanske delegasjonen.

Men de fleste regner med at det er kvinnen som antas å være i 20-årene som er den egentlige hovedpersonen.

OLYMPICS-2018-OPENING/

PÅ SAMME TRIBUNE: USAs visepresident Mike Pence ville ikke møte nordkoreanerne, men han og søsteren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble sittende svært så nær hverandre under åpningsseremonien.

Foto: YONHAP / Reuters

Pence ville ikke møte nordkoreanerne

I formiddag var det meningen at USAs visepresident Mike Pence skulle vært til stede under en mottakelse i OL-byen der nordkoreanerne også skulle deltatt.

Pence gjorde bare en lynvisitt for å unngå å møte den nordkoreanske delegasjonen.

Men han og USAs andredame ble sittende foran Kim Jong-uns søster på tribunen, og fotografene fikk tatt et historisk bilde der både Sør, Nord-Korea og USA var representert.

Pyeongchang Olympics Opening Ceremony Mike Pence, Karen Pence, Shinzo Abe, Kim Yong Nam, Kim Yo Jong

NORD OG SØR KOREA PÅ SAME TRIBUNE: Visepresident Mike Pence er nummer to fra høyre i den fremste rekken. Han sitter sammen med kona Karen Pence, og Japans statsminister Shinzo Abe. Bak Pence, sitter søsteren til Kim Jong-un, Kim Yo-jong. Kledd i hvitt til venstre på den fremste rekken sitter Sør-Koreas presidentpar.

Foto: Patrick Semansky / AP

En viktig fortrolig

Kim Yo-jong fikk i oktober en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes bror.

Det er dette organet som tar de viktigste beslutningene i Nord-Korea.

Ifølge analytikere tyder forfremmelsen på at Kim Yo-jong er en viktigere figur i det nordkoreanske maktapparatet enn tidligere antatt.

Hun har ofte vært med broren når han reiser rundt i landet eller deltar på arrangementer, og antas å være en av hans viktigste fortrolige.

Amerikanerne er svært skeptiske til det de anser som et nordkoreansk propaganda-framstøt, og har varslet at de snart kommer til å legge fram de hardeste straffetiltakene mot Nord-Korea noensinne.

Ut av isolasjon?

I sørkoreanske medier spekuleres det på om Nord-Korea har besluttet å delta i OL i et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen som landets atomprogram har ført til.

I fjor testet regimet en rekke langtrekkende raketter og skal også ha gjennomført en prøvesprenging av en hydrogenbombe.

Eksperter mener at landet innen kort tid har kapasitet til å ramme USAs fastland med en atombombe.

Testene har ført til en skjerping av de internasjonale sanksjonene mot landet.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til dei unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt