Hopp til innhold

Kim Jong-un: – Ikke nødvendig med flere atomprøvesprengninger

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier ifølge nyhetsbyrået KCNA at landet vil stanse atomprøvesprengninger og interkontinentale missiltester. – Veldig gode nyheter for verden, sier president Donald Trump.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un under en inspeksjon.

Den nordkoreanske lederen sier han innfører stans i atomprøvesprengninger og missiltester fra lørdag 21. april.

Foto: KCNA

– Fra 21. april vil Nord-Korea stoppe med atomprøvesprengninger og oppskyting av interkontinentale ballistiske missiler, heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ifølge Yonhap.

– Fullført sitt oppdrag

Avgjørelsen skal ha blitt tatt på et møte som Sentralkomiteen hadde innkalt til, hvor de skulle diskutere en «ny fase» i landets politikk. Landet vil forsøke å oppnå økonomisk vekst og fred på den koreanske halvøya, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge KCNA annonserte også Kim Jong-un stengingen av et teststed for atomprøvesprengning.

– Teststedet i nord har fullført sitt oppdrag, sa lederen under møtet, ifølge nyhetsbyrået.

Kim sier at «atomvåpnene har blitt verifisert», og at det «ikke er nødvendig for oss å gjennomføre flere kjernefysiske tester eller tester av raketter eller interkontinentale ballistiske missiler».

KCNA nevner ikke noe om hvorvidt regimet er innstilt på å avvikle atomvåpenprogrammet fullstendig.

Sør-Korea: – Betydelig framgang

Nyheten kommer en knapp møte før toppmøtet mellom Kim Jong-ung og Sør-Koreas president Moon Jae-in, som vil finne sted i Panmunjom.

– Nord-Koreas beslutning er betydningsfull framgang for atomnedrustningen for Koreahalvøya, som verden ønsker seg, heter det i en uttalelse fra Moons kontor. Det blir også lagt til at beslutningen vil skape gode forhold for suksess i de kommende toppmøtene.

Vi har tatt en nærmere titt på de to nabolandene og konflikten mellom dem.

Hvorfor er Korea-halvøya delt i to? Reporter Anders Brekke tar deg gjennom 70 års historie på 90 sekunder.

I forkant av møtet har det blitt åpnet en direkte telefonlinje mellom de to lederne. Ifølge sørkoreanske medier varte den første testsamtalen i 4 minutter og 17 sekunder.

– Dette er første gang at en telefonlinje har blitt etablert direkte mellom de to lederne, sier en talsmann for Moons kontor.

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea og USA har bedret seg noe den siste tiden. På en pressekonferanse torsdag denne uken, sa Moon at han ønsker å avslutte konflikten med Nord-Korea.

– Våpenhvilen som har vært i 65 år, må ta slutt. Å undertegne en fredsavtale må være en målsetting, sa presidenten.

Trump: – Veldig gode nyheter

Fredagens erklæring fra Nord-Korea har lenge vært etterspurt av USA, og vil bli sett på som et viktig skritt i riktig retning før møtet med Moon. Senere i år vil også Kim og USAs president Donald Trump møtes, men tid og sted for møtet er ikke offentliggjort.

For et par uker siden meldte TV-stasjonen CNN at USA og Nord-Korea har hatt hemmelige, direkte samtaler for å forberede møtet. Nord-Korea hadde da sagt at de var klare til å diskutere en nedrusting av atomvåpenprogrammet sitt, ifølge en talsmann for myndighetene i USA.

Nord-Korea har gjennomført seks atomprøvesprengninger siden 2006. Trump var rask ute med å tvitre da Kims løfte kom fredag.

– Dette er veldig gode nyheter for Nord-Korea og verden – stor fremgang! Ser frem til vårt toppmøte, skriver presidenten på Twitter.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Japan vil opprettholde maksimalt press

Til tross for at Nord-Korea vil stanse atomprøvesprengninger og interkontinentale missiltester, mener Japans forsvarsminister Itsunori Onodera at presset på landet må opprettholdes, skriver nyhetsbyrået Kyodo News, ifølge Reuters.

Onodera sier Nord-Korea ikke nevnte «skrinlegging av de ballistiske missilene med kort og middels rekkevidde».

Landets utenriksminister Taro Kono har tidligere uttalt at det er viktig å ikke bli blendet av Nord-Koreas noenlunde «mildere oppførsel».

– Det er viktig å være klarøyd i denne konflikten. Jeg tror ikke tidspunktet er passende for å skulle dempe presset på Nord-Korea, sa han under det internasjonale møtet i Vancouver i januar.

Canada, US host foreign ministers meeting on North Korea nuclear crisis

Japans utenriksminister Taro Kono i Vancouver på nyåret.

Foto: Don Mackinnon / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.