Kilde til Tass: Kjøpesenterbrannen i Sibir var trolig påsatt

Brannen på kjøpesenteret i Kemerovo i Sibir som kostet 64 mennesker livet, var trolig påsatt, hevder en kilde med kjennskap til etterforskningen overfor nyhetsbyrået Tass. Flere teorier undersøkes også, ifølge kilden.

Ambulances are parked near the scene of a shopping mall fire in Kemerovo

Minst 64 mennesker døde i brannen på kjøpesenteret i Kemerovo i Sibir.

Foto: Staff / Reuters

Kilden sier til nyhetsbyrået at brannen trolig ble påsatt ved barnas lekeområde i fjerdeetasje, skriver nyhetsbyrået Tass.

Verken russiske myndigheter eller åpne kilder har så langt kommentert eller bekreftet disse opplysningene.

Det som startet brannen ble mest sannsynlig tatt med utenfra, ifølge kilden som uttaler seg til Tass. Konklusjonen er trukket på bakgrunn av observasjoner fra øyenvitner.

– Brannen brøt ut ved trampolineområdet, sier kilden, som understreker at også andre teorier etterforskes.

Viseguvernør Vladimir Tsjernov i Kemerovo-regionen har tidligere uttalt at brannen startet i barnas lekeområde, der en trampoline tok fyr, ifølge New York Times.

Russerne sørger etter dødsbrannen i Sibir
Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AFP

Nasjonal sørgedag

64 mennesker mistet livet i brannen som brøt ut søndag ettermiddag, 41 av dem barn. Det yngste offeret er en to år gammel gutt, ifølge en offisiell liste publisert av russiske myndigheter tirsdag.

Onsdag var det nasjonal sørgedag i Russland etter tragedien.

Over hele landet ble det flagget på halv stang, og i Kemerovo er alle underholdningsarrangementer de kommende tre dagene avlyst, skriver nyhetsbyrået AFP.

Brannalarm

Brannen på kjøpesenteret «Vinterkirsebæret» brøt ut søndag ettermiddag. Brannen startet i fjerde etasje, og den spredte seg raskt videre.

Ifølge russiske etterforskere var nødutgangene på kjøpesenteret ulovlig sperret, varslingssystemet ble ikke skrudd på og kjøpesenterets brannalarm hadde ikke fungert siden 19. mars. Fem personer er så langt pågrepet.

Flere av nødutgangene fra kinosalene skal har vært stengt for å hindre at folk tok seg inn i salen uten å betale billetter, noe som var vanlig praksis, ifølge det russiske mediehuset RBK.

– Løp sin vei

– De fleste av de ansatte løp sin vei og overlot barn og foreldre til sin skjebne, sa sjefen for den russiske Etterforskningskomiteen, Aleksandr Bastrykin, da Russlands president Vladimir Putin besøkte området tirsdag.

Bastrykin sa tirsdag til Putin at de antok at en kortslutning var antatt årsak til brannen, og at åpen ild var mindre sannsynlig, skriver Tass.

Branntjenestemenn går gjennom brannruinene i kjøpesenteret i Kemerovo i Russland.

Bilder fra kjøpesenteret etter brannen.

SISTE NYTT

Siste nytt