Hopp til innhold

Hevder nødutganger var blokkert

MOSKVA (NRK): 64 mennesker er bekreftet døde etter en voldsom brann i kinosalen i et kjøpesenter i Russland. Nå sier etterforskerne at flere av nødutgangene på kjøpesenteret var blokkert og at en sikkerhetsvakt skrudde av varslingssystemet.

Russerne sørger etter dødsbrannen i Sibir
Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AFP

Ifølge russiske medier viser de første undersøkelsene etter dødsbrannen i Kemerovo at det har vært flere grove brudd på sikkerhetsbestemmelsene i kjøpesenteret «Vinterkirsebærhagen» søndag ettermiddag.

Flere av nødutgangene fra kinosalene skal har vært stengt for å hindre at folk tok seg inn i salen uten å betale billetter, noe som var vanlig praksis, ifølge det russiske mediehuset RBK.

Milena, som var en av dem som var i kjøpesenteret da brannen brøt ut sier til TV-kanalen Rossia at alarmsystemet ikke fungerte og at folk løp rundt i panikk.

Flere fortvilte mennesker hoppet ut fra vinduene i kjøpesenteret som stod i brann. Personen i videoen skal ifølge russiske medier ha overlevd.

Flere personer valgte å hoppe fra vinduer i kjøpesenteret da brannen brøt ut. Personen i denne videoen skal ha overlevd, ifølge russiske medier. Mange av nødutgangene skal ha vært blokkerte. KILDE: Ruptly/AP

Sendte meldinger og ba om hjelp

TV-kanalen Rossia har også vist tekstmeldinger og meldinger på sosiale medier fra barn som fortvilet forsøker å komme i kontakt med sine foreldre, inne fra det brennende kjøpesenteret.

Det skal har vært flere skoleklasser fra landsbyer i nærheten av Kemerovo som var kommet inn til byen for å se på den amerikanske filmen Pacific Rim, forteller et av øyenvitnene, Konstantin, til Business Radio FM.

Flere øyenvitner forteller at brannen spredde seg svært raskt og det ble utviklet gass og røyk som gjorde det vanskelig å puste.

Ifølge den russiske etterforskningskomiteen så kollapset taket i to av kinosalene, og det var der de fleste omkomne befant seg.

Mange russere legger ned blomster og bamser for å minnes de døde i brannen i Kemerovo.

Mange russere la ned blomster og tente lys for de mange som mistet livet i brannen på kjøpesenteret.

Mistet hele sin familie

Den russiske helseministeren Veronika Skvortsovo var i dag også utenfor det utbrente kjøpesenteret, og sa at 11 personer nå behandles for skader etter brannen.

En 11 år gammel gutt ligger hardt skadet etter å ha hoppet ut fra fjerde etasje for å slippe unna brannen, som trolig har tatt livet av hele hans familie.

En 18 år gammel gutt ble også hardt skadet etter å ha hoppet ut fra det brennende kjøpesenteret.

Bilder fra det russiske departementet for krisehåndtering, og Dmitry Suturin.

En av de verste branner i Russland noen gang

Den russiske ministeren for krisesituasjonen Vladimir Putsjkov har selv i dag vært til stede i Kemerovo, og han sier at dødstallet trolig blir stående på 64.

De siste døde blir trolig tatt ut av det ødelagte kjøpesenteret i løpet av ettermiddagen.

Brannen i Kemerovo er en av de verste i Russland på lang tid. I 2015 døde 11 mennesker i en brann i et kjøpesenter i Kazan, mens 156 personer ble drept i en brann i en nattklubb i Perm i Ural i 2009.

Det er erklært landesorg i tre dager fra i morgen av i Kemerovo fylket, og myndighetene har lovet hjelp til alle familier som er rammet av dødsbrannen, blant til å dekke utgifter til begravelser.

Brann i kjøpesenter i Kemerovo i Sibir

SISTE NYTT

Siste nytt