Hopp til innhold

Rasende russere krever uavhengig gransking av kjøpesenterbrann

Foreldre forteller om hjerteskjærende telefonsamtaler med sine kjære som omkom i brannen på kjøpesenteret i Sibir. Flere røster hevder myndighetene ikke snakker sant om hvor mange som døde i brannen.

Russerne sørger etter dødsbrannen i Sibir

Pårørende har laget en liste på 85 personer, de fleste av dem barn, som fremdeles skal være savnet, ifølge Reuters.

Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / AFP

En far som mistet datteren sin i brannen, forteller Reuters om den siste telefonsamtalen med henne. Der ba han datteren om å legge seg ned og konsentrere seg om å puste.

– Hun sa: Pappa, jeg elsker deg. Jeg får ikke puste, jeg besvimer, sier han gråtkvalt.

Russisk far som gråter over sitt barn som var i kjøpesenteret

En far forteller om den siste telefonsamtalen med datteren.

Foto: Current time / Reuters

Flere av de frammøtte på en markering i Kemerovo i Sibir tirsdag, hevder myndighetene tilbakeholder det faktiske tallet på dem som omkom i brannen søndag, og skjuler omfanget av katastrofen.

Mens myndighetene opererer med en liste på 64 døde, har pårørende har laget en liste på 85 personer som fremdeles skal være savnet. De fleste av dem barn, ifølge Reuters.

Måtte identifisere barna

Flere russiske medier har fortalt historier fra andre pårørende som ble oppringt av familiemedlemmer som befant seg inne på kjøpesenteret under brannen.

Blant de flere tusen oppmøtte på markeringen i Kemerovo tirsdag, var Natalia and Sergej Agarkov, som mistet sine to barn i brannen. Barna var på kjøpesenteret sammen med bestemoren, som også døde.

– Masha var ti år, Kostja var åtte. Masha var veldig god i idrett. Hun burde ha løpt ut, men alt var låst. Jeg identifiserte dem i går. Jeg kunne ikke se Kostja, men jeg kjente ham igjen på de små støvlene hans, sa faren til Reuters.

Pårørende i markeringen etter brannen i Sibir

Pårørende møtte opp med bilder i markeringen etter brannen på kjøpesenteret.

Foto: Dmitry Serebryakov / AFP

Aleksandr Lillevjalis tre døtre døde i brannen; Et tvillingpar på elleve år og en femåring, som så en tegnefilm i en kinosal i toppetasjen.

Til nyhetsnettsiden Meduza sa Lillevjali at en av døtrene ringte ham, og hun skal ha sagt at det luktet røyk, men at de ikke kom seg ut ettersom dørene var låst.

Branntjenestemenn går gjennom brannruinene i kjøpesenteret i Kemerovo i Russland.

Bilder fra kjøpesenteret etter brannen.

Markeringer

Både Interfax og RIA skriver tirsdag at de fleste ofrene i brannen var barn. De henviser til en liste over de omkomne, som viser at av 64 døde var 41 av dem barn.

Øyenvitner har sagt at brannalarmene var stille og at mange dører var stengt da brannen og panikken brøt ut i Vinterkirsebærsenteret i Kemerovo i Sibir søndag.

Det holdes flere støttemarkeringer rundt i Russland, og opposisjonsleder Aleksej Navalnyj oppfordrer folk til å delta på en protest i Moskva senere tirsdag.

Blomsterhav i Moskva etter brannen i Sibir

I Moskva har folk lagt ned både blomster og bamser i en minnemarkering for de omkomne i brannen i Kemerovo i Sibir.

Foto: AP

Putin: – Grov skjødesløshet

Russlands president Vladimir Putin besøkte Kemerovo tirsdag, og under besøket rettet han skarp kritikk mot sikkerheten ved kjøpesenteret.

– Det som skjedde her var ikke kamper, ingen plutselig metangasseksplosjon i en sjakt, sa Putin ifølge nyhetsbyrået Tass.

Han mener grov skjødesløshet og kriminell uaktsomhet var blant årsakene til brannen.

Den russiske presidenten har erklært nasjonal sørgedag onsdag. Myndighetene har avvist at de ikke har gått ut med fullstendig tall på hvor mange som omkom i brannen.

Russian President Vladimir Putin visits the site of fire, that killed at least 64 people at a busy shopping mall, in Kemerovo

Russlands president Vladimir Putin besøkte tirsdag Kemerovo i Sibir, der 64 personer mistet livet i en brann søndag.

Foto: Sputnik / Reuters

Ifølge russiske etterforskere var nødutgangene ulovlig sperret, varslingssystemet ble ikke skrudd på og kjøpesenterets brannalarm hadde ikke fungert siden 19. mars. Fem personer er så langt pågrepet.

– De fleste av de ansatte løp sin vei og overlot barn og foreldre til sin skjebne, sa sjefen for den russiske Etterforskningskomiteen, Aleksandr Bastrykin, til Putin.

SISTE NYTT

Siste nytt