Hopp til innhold

John Kerry på uanmeldt besøk i Bagdad

USAs utenriksminister er i Bagdad hvor han skal i samtaler med irakiske ledere for å forsøke å stanse den sekteriske volden i landet.

John Kerry i Amman

Utenriksminister John Kerry forlot i går Jordan for å besøke Irak. Her sammen med Kong Abdullah på flyplassen i Amman.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Kerry fløy lørdag fra Amman i Jordan til Bagdad etter å ha vært sammen med president Barack Obama under hans statsbesøk til Israel og de palestinske områdene.

Staben som besøker Irak sammen med ham forteller at Kerry vil forsøke å presse statsminister Nouri al-Maliki og andre irakiske ledere til å innføre demokratiske reformer og overvinne sekteriske konflikter som fører til ustabilitet i landet.

I tillegg vil Kerry be irakerne sette en stopper for at iranske fly krysser luftrommet deres med militært personell og utstyr til den syriske regjeringshæren.

– Sjekket kun to fly

Iranske myndigheter har på sin side hevdet at transporten gjennom irakisk territorium kunne er av humanitær art, noe amerikanerne ikke setter sin lit til.

En talsmann for den amerikanske utenriksministeren hevder det er klare bånd mellom Al Qaida-sympatiserende ekstremister i Syria og terrorister som gjennomfører angrep på irakisk jord.

Kerrys forgjenger Hillary Clinton fikk i fjor forsikringer fra Irak om at de ville skjerpe kontrollen med iranske fly som tok seg inn i deres luftrom, men ifølge USA har irakiske myndigheter kun kontrollert to fly siden den gang.

Kerry vil derfor understreke overfor al-Maliki at Irak ikke vil få delta i de politiske diskusjonene om Syrias fremtid før de får bukt med våpentransporten.

Bekymret for valgavviklingen

I neste måned er det provinsvalg i Irak, og Kerry vil i sine møter med myndighetene også oppfordre til at man sikrer at alle gruppene i landet får stemme.

Det ble nylig vedtatt å utsette valgomgangene i Anbar- og Ninive-provinsene. Det mener Kerry er et alvorlig tilbakesteg for demokratibyggingen i Irak, og han vil derfor be myndighetene om å ombestemme seg.

Under sitt besøk vil Kerry også ha et telefonmøte med lederen for de kurdiske regionsmyndighetene i Irbil, Massoud Barzani, og be kurderne avstå fra å inngå egne oljeavtaler med Tyrkia.

Det er første gang siden 2009 at en amerikansk utenriksminister besøker Irak. Under Obamas første presidentperiode var det visepresident Joe Biden som hadde hovedansvaret for regjeringens Irak-politikk.

SISTE NYTT

Siste nytt