Hopp til innhold

Kenya åpner ny flyktningsleir

Myndighetene i Kenya skal åpne en ny flyktningsleir i nærheten av Dadaab-leiren for å få plass til tusenvis av nye flyktninger.

Somaliske flyktninger i Dadaab i Kenya

I flere dager og uker har menn, kvinner og barn gått lange strekninger uten mat for å søke hjelp i flyktningsleiren Dadaab i nabolandet Kenya.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

Lars Sigurd Sunnanå, Afrikas Horn
Foto: NRK

Den nye leiren heter Ifo II og har stått ubrukt siden i fjor. Leiren kan romme 80 000 mennesker og skal åpnes innen 10 dager, ifølge BBC.

Statsminster Raila Odinga gikk med på å åpne den nye leiren etter å ha besøkt de tre eksisterende leirene i Dadaab på fredag.

Her lever rundt 380 000 flyktninger tett sammen i et område som er beregnet på å takle en befolkning på 90 000 personer.

Det gjør et sterkt inntrykk å være i det enorme området og se barbeinte mødre og barn som har gått i 20 dager for å få tak i mat.

– Situasjonen i leirene er uakseptabelt, sa statsminister Raila Odinga etter besøket.

Fryktet at flere skulle komme

Myndighetene i Kenya har vært under sterkt press for å la de internasjonale hjelpeorganisasjonene ta i bruk leiren for å avlaste den overfylte Dadaab-leiren.

Myndighetene nektet tidligere å åpne leiren ettersom de fryktet det ville oppmuntre flere flyktninger til å krysse grensa.

De skal også ha vært bekymret for sikkerhetstrusselen fra islamistbevegelsen al-Shabaab som kontrollerer store deler av Somalia.

– Selv om vi tar hensyn til vår egen sikkerhet, kan vi ikke snu ryggen til flyktningene, sier Odinga.

Somalisk jente venter på matkupong i Kenya

Leger uten grenser anslår at hvert tredje barn som ankommer leiren, er alvorlig underernært og krever omfattende behandling for å klare seg.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

– Regjering er også et offer

I to år har FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, oppfordret regjeringen om å ta i bruk flyktningsleiren som har stått ubrukt.

Statsministeren avviste kritikken på at Kenya burde ha åpnet den nye leiren mye tidligere og mener den kenyanske regjeringen er et offer, ikke den tiltalte.

– I 20 år har Kenya levd med flyktningskrisen. Vi har hele tiden bedt om hjelp fra det internasjonale samfunnet. Men det er først nå, nå som de ser at folk dør, at de reagerer, sier Odinga.

– Det internasjonale samfunnet reagerer alltid for sent.

Somalisk flyktning i Kenya

Den somaliske gjeteren Adnan Issick har flyktet fra tørken i hjemlandet. Her passerer han tomme hytter i flyktningeleiren Ifo som kenyanske myndigheter nå vil åpne.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

FN skal drive leiren

FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, applauderer Kenyas beslutning om å åpne Ifo II leiren.

«Vi mener at åpningen av denne leiren er viktig for å avlaste det enorme trykket på de andre leirene i Dadaab», skriver UNHCR i en pressemelding.

Ifølge kenyansk statsminister Raila Odinga er det opp til UNHCR å koordinere logistikken ved åpningen av den nye leiren.

UNHCR planlegger en massiv flyleveranse denne helgen for å bringe telt og annen nødhjelp til den utsatte grenseregionen.

Må sove utenfor leirene

Verdens største flyktningsleir er fylt til randen og har ikke plass til somaliske flyktninger som har gått i dagevis for å unngå sultedøden.

En somalisk mann forteller til NRK at han eide 50 geiter i Somalia. De få som overlevde tørken, har han solgt for å få litt penger til å reise til flyktningsleiren.

Infrastruktur og mottaksapparatet i leirene er i ferd med å bryte sammen på grunn av den store tilstrømningen.

Samtidig søker 1500 nye somaliske flyktninger tilflukt her hver eneste dag. De nyankomne flyktningene får tilgang til mat og hjelp, men har ingen andre steder å gjøre av seg enn å sove utenfor leirene.

Der ute råder banditter og kriminelle og det har vært flere dystre rapporter om alvorlig voldtekt og andre overgrep på flyktningene.

Aden Salaad (2) får behandling for feilernæring hos Leger uten Grenser i Dadaab, Kenya.

Aden Salaad (2) får behandling for feilernæring hos Leger uten Grenser i Dadaab, Kenya.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt