Hopp til innhold

- Folk flykter og dyr dør

- Det er sterkt å se en sammenhengende kø av mennesker gå mot grensen til Etiopia i håp om å få mat og vann og overleve, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp fra Somailia.

Video Ny sultkatastrofe

Mange tørkerammede somaliere har fått mat og hjelp i hovedstaden Mogadishu.

Han er i grensebyen Dolow som også strekker seg inn i Etiopia. Rundt 1000 mennesker tar seg daglig over grensen.

Området er et av de verst rammede i tørkekatastrofen som omfatter flere land på Afrikas Horn. På den etiopiske siden av grensen er det etablert en flyktningleir der tørkeflyktningene kan få hjelp.

Verste på 60 år

Tørken er den verste på 60 år og rammer rundt 10 millioner mennesker. I enkelte innlandsområder har FN-konkludert med at hungersnød er i ferd med å utvikle seg.

Matutdeling i Somalia

En sekk med mel er sikret på en av Somalias matutdelingssentre.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters
Kukadaver i Kenya

Det er ikke bare i Somalia mennesker og dyr flykter fra tørken. Denne kua har bukket under ved en vei i Kenya.

Foto: Sayyid Azim / Ap
Førstehjelp i flykningeleir i Kenya.

Ei fire år gammel jente blir behandlet for diaré og dehydrering i en flyktningerleir i Kenya.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp
Atle Sommerfeldt, generalsektær i Kirkens Nødhjelp.

Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp er i de tørlerammede områdene på Afrikas Horn.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

- En eldre kvinne jeg snakket med fortalte at hun, sammen med storfamilien, hadde gått i fem dager. Flere mennesker i landsbyen familien kom fra hadde omkommet av mangel på mat og vann. Familien drev med jordbruk, men avlingene uteble sammen med regnet, sier Sommerfeldt.

Sommerfeldt forteller at mange har forlatt dyreflokkene sine for selv å kunne overleve.

- I dag har vi sett dyrekadavre flere steder, sier han.

Rundt regnet to tredeler av innbyggerne i det aktuelle området er på vei mot grensen.

Fortsatt håp

Han ser også positive tegn i elendigheten.

- De menneskene vi har sett orker tross alt å gå. Dersom vi gjennom samarbeidende organisasjoner kan få inn nødhjelp som rekker fram til oktober, kan vi redusere strømmen av mennesker som forlater hjemmene sine, sier Sommerfeldt.

Han sier at Kirkens Nødhjelp vil bevilge mer penger til nødhjelp.

- Vi har fordelt hjelp i Gedo-provinsen. Varene har vi kjøpt i hovedstaden Mogadishu. Det er en fordel at vi kan gjøre innkjøpene i det krisrammede landet. Det gir inntekter lokalt, og kortere frakt, sier Sommerfeldt.

I oktober skal neste regntid komme, men det er ikke sikkert at så skjer. De to siste nedbørssesongene har regnet uteblitt.

- Mange somaliere overlever i landsbyene sine på grunn av penger fra slektninger som har kommet seg til Europa. Nordmenn bør tenke på det neste gang de møter en somalisk flyktning på gata. Vedkommende har kanskje bidratt til at familiemedlemmer i hjemlandet ikke har behøvd å legge ut på vandring i dagesvis for å overleve, sier Sommerfeldt.

Første FN-besøk på 15 måneder

Sommerfeldt er i Somalia sammen med representanter for FNs nødhjelpskoordinator, og landet i dag på en flyplass som måtte ryddes og sikres på forhånd.

- Det er første gang på 15 måneder at FN-utsendinger lander her. Området har vært rammet av krigshandlinger, men nå er det overveiende tørke og sult som driver folk bort, sier Sommerfeldt.

Selv om tørken rammer flere land i området, er Somalia verst utsatt.

- Landet har ikke hatt en samlende sentralmakt på 20 år, men har i stedet vært rammet av krig mer eller mindre hele denne tiden. Landet har heller ikke en regjering som fungerer, og infrastrukturen er sterkt redusert, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp.

Mens 1000 mennesker søker seg til Etiopia hver dag, er det minst like mange som krysser grensen til Kenya der den enorme Dadaab-leiren ligger.

Den har lenge tatt imot somaliere som har flyktet fra krig og utrygghet, men nå er det tørke og matmangel som er drivkraften for de fleste flykningene.

Tørken betyr også at prisen på mat og vann har steget kraftig, og varer som tidligere var innenfor trange budsjetter, er det ofte ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt