Hopp til innhold

KFC får svi for Kinas nederlag i Sør-Kina-havet

Kinesere knuser sine Iphoner og knytter nevene mot Kentucky Fried Chicken, i sinne og skuffelse over domsavgjørelsen i Haag. Myndighetene i Beijing er ikke begeistret.

KFC får lide for domstolsavgjørelse om Sørkinahavet

Hurtigmat-giganten Kentucky Fried Chicken er offer for kinesisk sinne etter Kinas nederlag i saken om Sør-Kina-havet i Haag.

Foto: Andy Wong / Ap

Demonstranter har samlet seg foran Kentucky Fried Chicken (KFC) i flere kinesiske byer de siste dagene, og har krevd en boikott av den amerikanske fastfood-giganten, skriver AP.

Kunder som har vært innom har blitt kritisert av sine medborgere for å være upatriotiske, og for å skuffe sine forfedre.

Knuser Iphoner

Samtidig har det sirkulert bilder på sosiale medier av unge kinesere med patriotiske skjerf som knuser sine Iphoner i protest mot den like så knusende domstolsavgjørelsen i Haag.

Det er uvisst hvordan Beijing vil gripe fremtiden fatt etter at Voldgiftsdomstolen sist uke slo fast at Kina ikke har noe historisk krav til de omstridte områdene i Sør-Kina-havet, men at mange av disse er å anse som internasjonalt farvann.

KFC fikk tidlig innpass i Kina

KFC fikk tidlig innpass i Kina. Dette bildet er fra 1989 da den amerikanske hurtigmatkjeden åpnet sin andre butikk i landet.

Foto: Mark Avery / Ap

Kina har boikottet hele rettsprosessen, godkjenner ikke avgjørelsen, og kan heller ikke bli tvunget til å forholde seg til den.

Filippinene gikk seirende og jublende ut av saken, men USA får mye av skylden for å ha egget sin allierte til å ta saken til Haag i 2013.

Kina mener også at den amerikanske marinens tilstedeværelse i Sør-Kina-havet har økt spenningen i området, som flere asiatiske land har interesser i.

– En bjørnetjeneste

Boikottingen av amerikanske produkter får likevel ingen støtte av kinesiske myndigheter. Tvert imot kritiserer statlige medier protestene.

– I stedet for å være patriotiske, gjør de hengivenheten til landet vårt en bjørnetjeneste, skriver China Daily ifølge AP.

Taiwanske fiskebåter drar til Spratlyøyene

Også taiwanere er rasende på dommen i Voldgiftsdomstolen som kom frem til at øya Itu Aba eller Taiping-øya ikke er en øy, og at Taiwan derfor ikke har rett til de 200 nautiske milene rundt denne. Her er taiwanske fartøy på veg til Taiping.

Foto: STR / Afp

I tillegg til å balansere utenrikspolitiske forhold frykter Beijing ofte at demonstrasjoner skal komme ut av kontroll, og snu seg mot regimet.

– De som organiserer slike aktiviteter uten å gå gjennom de nødvendige prosedyrene og kaller trakassering av andre for patriotisme må bli holdt ansvarlig i henhold til loven, skriver avisen.

Også vanlige kinesere tar til orde mot protestene. Noen KFC-kunder har lagt ut bilder av seg selv foran en bøtte med kylling, økser og andre våpen, fulgt av følgende budskap: «Bare prøv dere på å trakassere meg patriotiske bøller, så skal dere få svi».

SISTE NYTT

Siste nytt