Hopp til innhold

Kelly gir seg som astronaut

Astronauten Mark Kelly opplyser på Facebook at han slutter i NASA for å være sammen med sin kone, kongressmedlemmet Gabrielle Giffords.

Gabrielle Giffords og Mark Kelly

FERDIG I NASA: Astronaut Mark Kelly vil være mer sammen med Gabrielle Giffords.

Foto: Reuters

Kelly var kommandør på romfergen «Endeavour» da den var på sin siste ferd ut i verdensrommet. Han har vært ute i verdensrommet fire ganger - to ganger med «Endeavour» og to ganger med «Discovery».

Mark Kelly

ASTRONAUT: Kelly ble en synlig figur i NASA etter at kona ble skutt i januar.

Foto: NASA / Ap
Gabrielle Giffords

REHABILITERES: Tidligere i juni ble det postet nye bilder av Giffords på Facebook.

Foto: P.K. WEIS / Afp
Gabrielle Giffords og Mark Kelly

NYGIFT: I november 2007 giftet Kelly og Giffords seg.

Foto: Reuters

Ga beskjed på Facebook

Tirsdag postet han en melding på Facebook om at han slutter i NASA for å ha mer tid sammen med Giffords, som er på bedringens vei etter at hun ble skutt i hodet i Tucson i den amerikanske delstaten Arizona tidligere i år. Sammen vil nå Kelly og Giffords blant annet skrive memoirene sine.

«Livet tar ofte uventede vendinger og vi kommer ofte til et veiskille. Jeg er ved et slikt skille i dag. Hver dag jobber Gabrielle hardt for å bli bedre, og jeg ønsker å være sammen med henne», skriver Kelly.

Kelly ble en profilert NASA-medarbeider etter Tucson-massakren i januar i år, da Giffords fikk en kule i hjernen.

Alt om Tucson-massakren

Takknemlig for all støtte

Beslutningen om å lede den siste turen til romfergen «Endeavour», det nest siste oppdraget til USAs romfergeprogram, ble tatt mens Giffords var på rehabilitering, og ble støttet av både familien og det amerikanske folket.

«Gabby og jeg er evig takknemlige for den hjertelige støtten vi har fått de siste månedene. Vi gleder oss til å dele historien vår», skriver Kelly.

I forrige uke ble Giffords skrevet ut av sykehuset i Houston i delstaten Texas, fem måneder etter at hun ble skutt på kloss hold. Hun har flyttet inn i parets hjem i League City utenfor Houston, der rehabiliteringen vil fortsette.

Seks personer, deriblant ni år gamle Christina Green - som ble født samme dag som terrorangrepene mot USA 11. september 2001, ble drept i massakren i Tucson 8. januar. 12 andre ble såret i angrepet som sjokkerte hele verden.

I mars i år ble skytteren, Jared Lee Loughner, erklært for ustabil mentalt til å bli stilt for retten. Ifølge ekspertene er 22-åringen schizofren og ute av stand til å hjelpe til i sitt eget forsvar eller forstå det som foregår i retten.

Vil fortelle om da de møttes

Bilder av en smilende Giffords, som kjemper for å få tilbake bevegeligheten i sin høyre side av kroppen etter at Loughners kule gikk gjennom hennes venstre hjernehalvdel, ble lagt ut på Facebook tidligere i juni.

Hennes medarbeidere skryter av hvor bestemt hun er på å komme tilbake, men sier at hun har en lang vei å gå. Hun sliter fremdeles med å uttrykke vanskelige setninger og tanker. Og det er helt ukjent om hun noen gang vil komme tilbake til den amerikanske Kongressen.

Ifølge uttalelser fra ansatte i forlaget som skal gi ut boken om Giffords og Kelly, vil boken beskrive tiden da de møttes, hennes vei inn i politikken og den tragiske hendelsen 8. januar.

Boken vil også fortelle om opptreningen som Giffords nå går gjennom, samt Kellys karriere fra pilot under den første Golf-krigen, til han ble astronaut i 1996 og frem til hans siste oppdrag i verdensrommet.

Det 30 år lange romfergeprogrammet avsluttes senere i år, når romfergen «Atlantis» skytes opp 8. juli. Når programmet er over må verdens astronauter stole på russisk romfart for å komme ut til den internasjonale romstasjonen (ISS), frem til en ny generasjon av amerikanske romferger bygges av private aktører. Det kommer neppe til å skje før tidligst i 2015.

På sin siste ferd til ISS uttrykte Kelly bekymring for at det blir et hull i USAs romforskning, men skriver nå på Facebook at han har full tiltro til NASA.

SISTE NYTT

Siste nytt