Hopp til innhold

Giffords og Kelly i Det hvite hus

Den amerikanske kongresskvinnen Gabrielle Giffords, som i januar i år ble skutt i hodet under et velgermøte i Tucson, Arizona, besøkte i natt Det hvite hus. Der hyllet hun sin mann, astronauten Mark Kelly.

Gabrielle Giffords, Mark Kelly, Joe Biden

USAs visepresident Joe Biden står og ser på Mark Kelly og Gabrielle Giffords i Det hvite hus.

Foto: David Lienemann / Ap

Giffords andre tur til Washington siden massakren i Tucson, var for å være til stede ved markeringen av at Kelly nå pensjonerer seg fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Festet medaljen på mannen

Kelly, som ledet en av de siste romferdene flere måneder etter at hans kone ble skutt i delstaten Arizona, pensjonerer seg nå etter over 5000 timer i luften som pilot for marinen og fire turer ut i verdensrommet.

Under seremonien ved Det hvite hus var det Giffords som festet medaljen Distinguished Flying Cross, som Kelly gjorde seg fortjent til da han var kommandør på «Endeavour» i mai, på uniformen hans.

Visepresident Joe Biden ledet seremonien, og hyllet motet til både Giffords og Kelly i sin tale.

– Som visepresident får jeg ofte treffe mange mennesker som ofrer seg for å tjene offentligheten, men det er ikke hver dag man treffer eksempler på ekte mot, uselviskhet og oppofrelse, slik man ser i dette paret, sa Biden.

– Du er en inspirasjon

Biden snakket også direkte til Giffords:

– Jeg bruker ikke dette ordet ofte, men du er en inspirasjon. Du inspirerer.

Også Kelly snakket varmt om sin kone:

– Gabby, hver dag minner du meg om å ikke godta nederlag. Jeg ser frem til den neste fasen i livet vårt sammen, og å følge med på hva du klarer i fremtiden.

Sist Giffords var i Washington, var da hun i august dukket opp i Kongressen for å stemme for et lovforslag. Da var det gått sju måneder siden hun ble skutt gjennom hjernen.

8. januar i år gikk en mann amok og drepte seks mennesker utenfor et kjøpesenter i Tucson. Giffords har siden hatt flere store operasjoner og drevet rehabilitering for å få tilbake rørligheten i kroppens høyre side.

SISTE NYTT

Siste nytt

Recep Tayyip Erdogan har erklært valgseier etter andre valgrunde i det tyrkiske presidentvalget.

Erdogan har erklært seier – Det telles fortsatt stemmer

Erdogan erklærer seier, til tross for at ikke alle stemmene er talt opp. Opposisjonsleder Kiliçdaroglu kaller valget det mest urettferdige på flere år.