NRK Meny
Normal

Kastet ut demonstranter i New York

Politiet i New York har kastet ut «Occupy Wall Street»-demonstrantene fra Zuccottiparken der de har bodd i telt siden 17. september.

Occupy Wall Street-arrestasjoner

Minst 70 mennesker ble arrestert da politiet i New York ryddet teltleieren i Zuccottiparken.

Foto: John Minchillo / Ap

Bevegelsen protesterer mot et økonomisk system som de mener favoriserer selskaper og de rike.

Har spredt seg

Demonstrantene opplyser at flere hundre politifolk med opprørsutstyr deltok i aksjonen.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg sier at demonstrantene midlertidig måtte forlate parken, og ta med seg telt og eiendeler.

- Dessverre var parken blitt et samlingssted der folk ikke kom for å demonstrere, men for å bryte loven og i enkelte tilfeller for å skade andre. Vi har fått rapporter om firmaer som er blitt truet. Naboer har klaget over bråk og uhygieniske forhold, skriver Bloomberg i en melding.

Polititalsmannen Paul Browne sier at bymyndighetene og eierne av parken på forhånd delte ut løpesedler til okkupantene med beskjed om å fjerne seg.

Occupy Wall Street

Flere hundre politifolk med opprørsutstyr rykket inn i Zuccottiparken i New York i natt.

Foto: Mary Altaffer / Ap

De fleste dro frivillig

- De fleste forlot parken frivillig, men en liten gruppe har nektet å fjerne seg. Dersom demonstrantene seinere vil dra tilbake til parken kan de det, men uten telt eller annet utstyr, sier Browne.

Minst 70 mennesker er foreløpig pågrepet, blant annet for å ha oppført seg voldsomt og for å ha motsatt seg arrestasjon.

Politiet satte opp flomlys i parken, og nektet skuelystne adgang.

- Politibrutalitet

En frivillig helsearbeider i leireren sier at politiet gikk hardt fram.

- Jeg er sjokkert. Politiet presset armene min bak ryggen. De var ganske voldsomme. Vi forsøkte å komme oss ut av parken på egen hånd, men de kastet oss ut, sier 35 år gamle Samantha Tuttlebee.

Hun har ikke selv bodd i leieren, men har jobbet som frivillig i den improviserte helsestasjonen.

Politiet tvang gjenstridige demonstranter inn i minibusser. Andre mannskaper rev ned teltene, mens folk fra renholdsverket fjernet søppel.

USA-PROTESTS/NEWYORK Members of the Occupy Wall Street movement clash with New York Police Department officers after being removed from Zuccotti Park in New York

Det er sterke følelser i sving når medlemene fra Occupy-bevegelsen blir tvangsfjernet fra Zuccotti-parken i New York.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Symbolverdi

«Occupy Wall Street» startet i New York, men har spredt seg til en rekke byer, først og fremst i USA, men også i utlandet. Deltakerne har flere steder støtt sammen med politiet.

Zuccottiparken hatt stor symbolverdi for «Occupy Wall Street»-street og har vært et slags hovedkvarter siden starten tidlig i høst.

Myndighetene hadde planer om å fjerne demonstrantene for rundt en måned siden, men avlyste aksjonen i siste øyeblikk. Det så demonstrantene på som en seier.

I går fjernet politiet i Oakland i California en tilsvarende leir der, og arresterte 30 demonstranter.

- Leieren var blitt et sted med mye vold, og nylig skjedde det også et drap. Vi måtte gjøre noe før flere ble skadd, sa borgermesteren i Oakland Jean Quan etter aksjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt