70 skadd i Wall Street-protester

Demonstranter over hele verden samlet seg i sine respektive hovedsteder for å protestere mot finanseliten og politikere lørdag formiddag.

Ruteknusing i Roma

Demonstrantene gikk løs på flere banker i Roma.

Foto: MARIO LAPORTA / Afp
Demonstrasjon i Roma

Flere viste også sin misnøye med statsminister Silvio Berlusconi.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

De har latt seg inspirere av bevegelsen «Occupy Wall Street» i USA, der flere hundre mennesker har overnattet på gata for å vise sin avsky mot politikerne og finansinstitusjonene, som de mener har skylda for finanskrisen.

Mens demonstrasjonen i Oslo gikk rolig for seg, var det andre boller i Roma, der flere titalls tusen demonstranter møtte opp.

Blant dem var det både studenter, pensjonister og arbeidsledige, og rundt 750 busser var satt opp for å kjøre dem inn til hovedstaden.

Brukte tåregass og vannkanoner

2000 politifolk var satt ut for å holde orden i gatene, men en gruppe maskerte aktivister skal ha brutt ut og knust ruter og startet flere bilbranner.

Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene, etter at de tente på en bygning med tilknytning til forsvarsdepartementet og angrep politiet.

70 mennesker er skadd, tre av dem alvorlig, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

– På et globalt nivå kan vi ikke klare mer statsgjeld, som det ikke er vi som har sørget for, men tyvaktige regjeringer, korrupte banker og spekulanter som gir blaffen i oss, sier demonstranten Nicla Crippa til Reuters.

I forrige uke ble Italias statsgjeld nedgradert igjen, og flere benyttet muligheten til å protestere mot statsminister Silvio Berlusconi, som vant et nytt tillitsvotum med knapp margin fredag.

Video Demonstrasjoner i Roma

VIDEO: Ruteknusing og bilbranner i Roma.

Rolig i resten av Europa

I andre europeiske hovedstader, som Paris, Madrid og Aten, gikk demonstrasjonene stort sett fredelig for seg.

I London møtte flere tusen opp utenfor St. Paul's Cathedral, der Wikileaks-gründeren Julian Assange også hadde møtt opp.

På forhånd var det varslet demonstrasjoner i 951 byer i 82 land.

De første demonstrasjonene lørdag gikk av stabelen i New Zealand og Australia. Rundt 3000 mennesker møtte opp i Auckland, og 2000 deltok i Sydney.

I Tokyo var det et par hundre aktivister som samlet seg, og i Manila marsjerte noen titalls mennesker mot den amerikanske ambassaden mens de ropte slagord mot amerikansk imperialisme.

Protestene fortsatte også i flere amerikanske byer, der flere hundre personer er arrestert så langt.

Les: Demonstrasjonar på Wall Street fire dagar på rad
Les: Flere hundre demonstranter pågrepet i New York
Les: Anklagar politiet for å angripe fredelege demonstrantar

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt