Politimannen søker erstatning for skader han pådro seg i denne situasjonen

Etter å ha sprayet stillesittende studenter med pepperspray i 2011 ble politimannen møtt med en storm av kritikk. Nå søker han erstatning for skader han hevder å ha pådratt seg i episoden.

Politimann bruker pepperspray mot studenter på UC Davis i USA.

Etter denne episoden fikk politimann John Pike utsatt for en storm av forakt, i form av blant annet 10 000 tekstmeldinger og diverse take away-mat bestilt hjem til ham i hans navn.

Foto: Wayne Tilcock / Ap

For amerikanerne var hendelsen i november 2011 et av Occupy Wall Street-demonstrasjonenes mest iøynefallende øyeblikk, og mobilkamerabildene gikk verden rundt.

De viste studenter ved universitetet UC Davis i California som i sympati med Occupy Wall Street bevegelsen hadde igangsatt en demonstrasjon på universitetsområdet.

Universitetspolitiet hadde bedt dem fjerne seg fra området, der de satt i rekke på bakken, på tvers av en gangsti. Det ville de ikke høre på.

Les også:

Ble symbol på brutalitet

Politiets løsning, utført av politimannen John Pike, ble pepperspray. Mens studentene satt passive på bakken ga han dem alle en solid dusj.

Videoer fra hendelsen, slik som denne, førte til sterke reaksjoner fra mange som ifølge Reuters mente at det var et av eksemplene på unødvendig voldsbruk fra politiets side under Occupy Wall Street-demonstrasjonene landet over.

Det tok ikke lang tid før Pikes identitet ble kjent, og ifølge lokalavisen Sacramento Bee, ble han raskt gjenstand for massiv forakt.

Mistet jobben

Det skal ifølge rettspapirer ha resultert at Pike mottok 10 000 tekstmeldinger, 17 000 e-poster og i tillegg at forskjellig take away-mat ble bestilt hjem til ham i hans navn.

En etterforskning av episoden resulterte til slutt i at Pike mistet jobben i politiet, selv om undersøkingen ifølge Sacramento Bee konkluderte med at Pike og de andre i politiet ikke hadde handlet utover det de hadde rett til.

UC Davis inngikk etter episoden et forlik med 21 berørte studenter på 1 million dollar.

Psykiske plager

Nå har Pike ifølge Reuters selv søkt om erstatning for arbeidsrelaterte skader han skal ha pådratt seg i den famøse episoden.

Ifølge papirene knyttet til saken ber Pike om erstatning for uspesifiserte psykiatriske og nevrologiske lidelser. Det fremgår ikke hvordan Pike skal ha pådratt seg skadene.

Ifølge Sacramento Bee har Pikes advokat ikke ønsket å kommentere kravet. En rettslig høring vil etter planen skje 13. august.

– Ikke enige i kravet

Universitetet har overfor ABC News bekreftet at de har mottatt kravet.

– Vi er pålagt å følge normal prosedyre i slike saker, men vi deler ikke synet på at det her er grunnlag for erstatning, sier talsmann Andy Fell ved universitetet.

Dersom Pikes krav skulle føre fram, ser det ikke ut til at han vil få en erstatning i samme størrelsesorden som studentene involvert i pepperspray-episoden.

En arbeidsrettsadvokat som Sacramento Bee har vært i kontakt med sier Pike i det ytterste mest sannsynlig vil kunne få bare 230 dollar i uken over fem år.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.

19.000 eldre på sykehjem døde av koronasmitte i Spania

Ingen andre europeiske land har hatt så mange koronadødsfall på sykehjem som Spania. Nå settes søkelyset på lavkost-hjem som drives av internasjonale selskaper.