NRK Meny
Normal

Protester stengte havna i Oakland

Rundt 5000 demonstranter fra bevegelsen «Occupy Wall Street » klarte i natt å stenge havna i byen Oakland i California.

Occupy Wall Street demonstrerer i Oakland

Demonstrasjonene i Oakland, California utviklet seg voldelig i natt.

Foto: Jeff Chiu / Ap

- All virksomhet i havna er effektivt stoppet, og vil bli gjenopptatt når det er trygt, skrev havnemyndighetene i en melding i natt norsk tid.

Arbeiderne i en av USAs største konteinerhavner ble sendt hjem i forkant av demonstrasjonen.

Bevegelsen protesterer mot økonomisk ulikhet og politibrutalitet.

Demonstrantene kysset brua over en motorvei og stilte seg opp foran portene til havna. Andre gikk ut på den trafikkerte veien og klatret opp på kjøretøyer de stanset, mens atter andre klatret opp på stillaser over jernbanespor. Alt til akkompagnement av et band som framførte Led Zeppelins sang «Whole Lotta Love» med forsterkere drevet av et aggregat.

- Jeg er her fordi jeg er lei av hele tiden å måtte velge mellom to onder, sa en av demonstrantene, den 28 år gamle studenten Sarah Daniel.

Stemningen ble spent etter at en demonstrant ble påkjørt i sentrum av byen, og det spredte seg et feilaktig rykte om at han skulle være død.

Politi under demonstrasjoner i Oakland

Politiet tar oppstillling under nattens demonastrasjoner i Oakland.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

Politiet grep inn

Politiet hadde møtt mannsterke opp i sentrum av Oakland, der storparten av demonstrantene befant seg, men nøyde seg med å bivåne hendelsene fram til ved 05-tiden i dag tidlig da de gikk til aksjon mot demonstranter ved et torg i byen. Stedet er blitt et samlingssted for bevegelsens tilhengere i Oakland.

Politiet stilte seg opp skulder ved skulder, tok på seg gassmasker og avfyrte tårgassgranater. Da løp demonstrantene, men nok av dem plukket opp flasker og tomme drikkebokser og kastet dem mot politiet, mens de ropte: «Dette var en fredelig demonstrasjon helt til dere kom», rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

Vinduene i flere banker og et matmarked ble knust, og bilder av ødeleggelsene ble lagt ut på Twitter. Politiet gir anarkister blant demonstrantene skylden for bråket. Rundt 40 demonstranter ble arrestert.

En dag med protester

Et demonstrasjonstog markerte slutten på en dag med protester flere steder i byen.

Flere tusen demonstranter blokkerte et viktig veikryss, i tillegg til at de forsøkte å få folk til å delta i en generalstreik.

Flere hundre lærere og noen titalls havnearbeidere fulgte oppfordringen, og mange små butikker i sentrum var stengt.

Den antikapitalistiske bevegelsen «Occupy Wall Street» oppsto i New York tidligere i høst, og har siden spredt seg til en rekke byer, både i USA og i mange andre land.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt