NRK Meny
Normal

Kanadisk politi: Angriper filmet seg selv før skyting

Mannen som drepte en soldat og gikk til angrep på den kanadiske nasjonalforsamlingen i Ottawa, hadde et politisk og ideologisk motiv, mener politiet. Moren til gjerningsmannen mener sønnen var mentalt forstyrret.

Michael Zehaf-Bibeau

Politiet tror Michael Zehaf-Bibeau handlet alene.

Gjerningsmannen filmet seg selv like før skytedramaet onsdag, og bevisene peker på at han hadde et politisk motiv, opplyser politiet i Canada i en uttalelse, og føyer til at videoen blir grundig analysert.

– Zehaf-Bibeau hadde forberedt filmet en video av seg selv før han gjennomførte angrepet. The RCMP (Royal Canadian Mounted Police, journ. anm.) holder på å gjennomføre en detaljert analyse av videoen, som brukes som bevis og til etteretning, sier Bob Paulson i RCMP i en uttalelse, ifølge National Post.

Mor: – Han var mentalt syk

Ifølge politiet jobbet gjerningsmannen, Michael Zehaf-Bibeau, i et oljefelt og levde av pengene han tjente der i dagene før angrepet.

– Han hadde tilgang til en betydelig pengesum. Vi er i ferd med å undersøke alle utleggene hans i perioden før angrepet, sier Paulson.

Like før angrepet bodde han i et herberge, ifølge politiet.

Zehaf-Bibeaus mor har sendt et brev til Postmedia, der hun skriver at sønnen var mentalt forstyrret. Moren skriver også at angrepet var den desperate handlingen til en mann som var «sint og følte seg fanget, og følte at den eneste veien ut var døden».

Det er tidligere kjent at politiet mener Zehaf-Bibeau var i Ottawa for å skaffe seg pass, og at han hadde planlagt å reise til Syria.

– Handlet alene

Politiet i Canada sier på sin side at de har gjort framskritt med tanke på å etteforske 32 år gamle Zehaf-Bibeaus forhistorie. Ifølge politiet skal kniven 32-åringen hadde under angrepet stamme fra eiendommen til gjerningsmannens tante.

Foreløpig er det ikke klart hvordan Zehaf-Bibeau fikk tak i pumpehaglen han var i besittelse av, men politiet mistenker at også denne kan komme fra tantens bopel. Våpenet blir av politiet beskrevet som «gammelt og uvanlig».

32-åringen ble skutt og drept under angrepet i nasjonalforsamlingen, etter å selv ha skutt og drept en kanadisk soldat ved krigsminnemerket National War Memorial.

Politiet tror Zehaf-Bibeau handlet alene. Han skal imidlertid ha hatt bånd til andre som delte hans radikale synspunkter og ønsket å reise til Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt