Hopp til innhold

Dette kan løse USAs økonomiske problemer

En av verdens mest anerkjente tenketanker, amerikanske Brookings Institute, mener de kan slå to fluer i en smekk og løse både det såkalte «Fiscal Cliff» og stoppe økningene av klimagasser, men det er et stort problem.

Skilt

USA har den industrialiserte verdens billigste bensinpriser. Her fra en bensinstasjon i San Diego, California. En økning kan bidra til penger i den amerikanske statskassen.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Frem mot nyttår vil kanskje tidenes politiske svarteperspill utkjempes i Washington; hvem skal hindre eller få skylden for at den amerikanske økonomien ramler eller ikke ramler utenfor stupet.

Da trer nemlig lover fra 2011 i kraft som krever store kutt i forsvars- og helsebudsjettene samtidig som tidligere skattelettelser fra Bush-perioden oppheves. Tiltak som fører til budsjettinnsparinger på 600 milliarder dollar eller rundt 3468 milliarder kroner.

Rykende uenig

Innsparinger som vil svekke den amerikanske økonomien kraftig og gi den jevne amerikaner en enorm skattesmell. Ifølge beregninger Kongressens budsjettkomité har gjort så vil dette føre til at USAs BNP krymper og at landet vil oppleve en økonomisk resesjon.

Og alt bunner i at man forsøkte å løse gjeldstakkrisen i 2011 med å utsette den til 2013 (se egen faktaboks).

– Begge parter er nødt til å fremstå som løsningsorienterte, men i sak er partene ikke nødvendigvis mindre uenige enn de var i 2011, sier USA-historiker Hallvard Notaker til NRK.no.

USAs president Barack Obama kalte fredag sammen de fire lederne for hvert parti i Representantenes hus og Senatet.

Vil forhandle

Det hvite hus sier at utgangspunktet for forhandlingene er Obamas budsjettplan fra februar i år, der det er innregnet 1,6 billioner dollar i nye inntekter det neste tiåret og hans løfter om å kutte USA enorme statsunderskudd med 4,4 billioner dollar i den samme perioden. Der man regner med at over halvparten blir spart over forsvarsbudsjettet gjennom uttrekninger i Afghanistan og Irak.

Obama ba like etter han ble gjenvalgt kongressledere fra begge partier beskjed om å forsøke å få til et tverrpolitisk samarbeid om budsjett- og skattepolitikken.

USAs president Barakc Obama sammen med John Boehner

Stemningen var god da Barack Obama og John Boehner hilste på hverandre før møtet fredag. I bakgrunnen smiler finansminister Timothy Geithner.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Ifølge Obama er det nemlig nødvendig å gjennomføre budsjettkutt «på en balansert måte». Samtidig som han ønsker skattekutt for middelklassen og små bedrifter. Han var også klar på hva han mente om skattelettelsene Bush ga de rikeste under sin regjeringstid.

– Jeg vil ikke forlenge et skattekutt for folk som ikke trenger det, og som vil koste nærmere 1.000 milliarder dollar, sa Obama da han møtte pressen i Det hvite hus denne uken.

Det er ventet at Obama vil presse de fire lederne til å komme frem til en enighet som hindrer at skattene øker for alle andre enn de topp to prosent rikeste menneskene i USA og 97 prosent av landets bedrifter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal Det hvite hus ha uttalt at Obama er villig til å gi avkall på sin strenge underskuddsreduksjonsplan, men bare hvis skattegrepet strammes rundt de rikeste.

Ingen miljøplaner

Den liberale og anerkjente tenketanken Brookings Institute tenker litt lenger og setter de økonomiske problemene i en litt større sammenheng. Uten at de skaper de store bølger i Washington.

I en artikkel lanserer de tanken om å innføre en avgift på fossilt brennstoff på 20 dollar per tonn. Noe som ifølge tenketanken vil bidra med anslagsvis 150 milliarder dollar i årlige inntekter, der 30 milliarder bør øremerkes investeringer i grønnenergi og resten gis i skattelette til amerikanske husholdninger.

– Dette er en vinn-vinn-vinn ide, men den kommer sikkert til å vekke harme i Washington og vil føre til en økning av strøm- og bensinprisene på rundt 10 prosent, sier Mark Muro i Brookings til det amerikanske nettstedet Huffington Post.

Ifølge instituttet vil en slik miljøskattlegging også føre til en kraftig redusering av Co2-utslippene. I løpet av de neste åtte årene vil man ha redusert de klimaskadelige gassene til 14 prosent under 2006-nivå. Noe som også vil få positive ringvirkninger globalt. USA står for over en sjettedel av verdens Co2-utslipp.

Problemet er bare at ingen politikere i Washington vil diskutere forslaget.

– I 2008 var både John McCain og Obama positive til å innføre handel med kvoter, men i dagens politiske klima er det lite rom for tiltak som øker kostnadene til privatpersoner og bedrifter, sier Notaker.

Hallvard Notaker

Historiker Hallvard Notaker har ingen tro på miljøavgifter nå, men at partene kommer frem til nok en midlertidig løsning.

Foto: UiO

Jan Arild Snoen, skribent i Minerva

Jan Arild Snoen har tor på en kompromiss like før nyttår.

Foto: Marit Hverven / NRK
– Dette er nok dessverre bare akademisk kannestøperi. Det er et godt forslag og de fleste økonomier vil også være enig i at det er gjennomførbart, men det vil aldri bli diskutert i Washington, sier USA-kjenner og uttalt Romney-tilhenger Jan Arild Snoen til NRK.no.

Ny utsettelse

For der har lederen av Representantenes hus, republikaneren John Boehner, tatt initiativ til et tverrpolitisk samarbeid for å unngå de automatiske budsjettkuttene og skatteøkningene ved årsskiftet, men han har ikke gitt noen signaler om nye miljøavgifter.

Det store spørsmålet er snarere om han får med sine partifeller på et samarbeid.

– Mitt beste forlag er at de skyver på problemet. De kommer nok ikke til å utsette hele pakken for noen kutt må de ta og når det gjelder Bush sine skatteletter så ligger det an til et høyt spill i Washington, sier Snoen, og får støtte fra Notaker.

– Det spekuleres i om partene finner en midlertidigløsning før nyttår og at den nye Kongressen som trer sammen i januar deretter forsøker seg på en mer permanent løsning når den samles på nyåret. Det er vanlig å mene at de som nå sitter på oppsigelse i kongressen, som jo har vært på valg nettopp, skal overlate beslutningene til dem som overtar, sier Notaker.

– Det spekuleres også i om Obama bare vil la det utløpe og at de de må begynne på nytt og diskutere hvilke skatter de skal senke. Men dette er et svarteperspill som skaper stor uro i finansnæringen, sier Snoen.

– Jeg tror de vil komme til et kompromiss som fører til at de viderefører Bush-skattelettelsen, men kutter mange av fradragene. For jeg tror ikke hverken Demokratene eller Republikaneren tør å spille så høyt at dette renner ut i ingenting, avslutter Snoen.

SISTE NYTT

Siste nytt