Kan ikke fastslå om Virginia-guvernør er på Black Face-bilde

Advokatfirmaet som har gransket årboken hvor studenter er avbildet med «black face» og Ku Klux Klan-kostyme, sier det er umulig å konkludere om Virginia-guvernør Ralph Northam er med på bildet.

Årbok

Først sa Ralph Northam at han var på bildet med to personer med «blackface» og Ku Klux Klan-kostyme. Dagen etter gjorde han helomvending og nektet for det.

Foto: Eastern Virginia Medical School / Zuma Press

Den demokratiske guvernøren ble bedt om å gå av da bildet fra årboken fra 1984 dukket opp i februar i år. Bildet ble publisert av et konservativt nettsted.

Guvernør i Virginia, Ralph Northam

Demokraten Ralph Northam havnet i politisk bråk på grunn av bildet.

Foto: Steve Helber / AP

Først bad Ralph Northam umiddelbart om unnskyldning for å ha deltatt på bildet, uten at han kommenterte hvilket av personene han eventuelt poserte som.

Deretter snudde han og sa han var overbevist om at han ikke var en av personene på bildet.

«Blace face» er et uttrykk for at noen har farget ansiktet svart.

Klarer ikke konkludere

Etter mye støy ble et advokatfirma hyret inn av Eastern Virginia Medical School å undersøke saken: om det var sannsynlig om Northam er på bildet fra 1984 eller ikke.

Nå konkluderer granskerne med at det er umulig å konkludere.

De sier at de verken kan bekrefte eller avkrefte om Virginia-guvernøren er personen som skjuler seg bak «black face».

De klarer heller ikke fastslå hvem andre som er avbildet. Ei heller hvordan bildet kom med på Northams årbokside, men har ikke funnet bevis som tilsier at bildet ble plassert og trykket ved en feil eller spøk.

– Ingen av dem vi har snakket med har kunnet fortelle om guvernøren er en av personene på bildet, og ingen har tatt kontakt med oss for å bekrefte eller avkrefte det, heter det i rapporten fra advokatfirmaet McGuireWoods.

De forteller også at Northam fortalte at han – da bildet dukket opp – mente det ikke kunne være ham. Men at han ikke ønsket å avfeie det, i tilfelle noen mente å ha bevis på det motsatte.

– I ettertid beklager han at han ikke umiddelbart nektet for deltakelse på bildet, men at han av instinkt ønsket å være på den forsiktige og sikre siden, heter det i advokatrapporten.

Northam medga offentlig at han ved en anledning hadde sminket ansiktet svart, for å ligne på Michael Jackson under en dansekonkurranse.

Karikaturprotest mot guvernør Ralph Northam i Virginia

En av protestplakatene under demonstrasjonene mot guvernøren i februar.

Foto: Logan Cyrus / AFP

Har endret læreplanene

Kravene om guvernørens avgang kom også fra demokratisk hold. Både borgerrettighetsgrupper, støttespillere og partifeller krevde at Northam gikk av.

Etter hvert som det kom lignende historier om andre politikere, og hans mulige erstattere også havnet i politisk trøbbel, minsket kravene om avgang.

Etter at den verste politiske stormen var ridd av, har han anstrengt seg sterkt for å rette opp forholdet til Virginias svarte befolkning. Han har blant annet endret læreplanene for skolene i delstaten, for at de bedre skal speile Virginias komplekse historie.

Virginia var en de 13 sørstatene som brøt ut av den amerikanske unionen for å beskytte slaveriet før borgerkrigen i 1861. Etter borgerkrigen fortsatte Virginias hvite flertall en rasistisk og undertrykkende politikk mot delstatens svarte borgere helt til borgerrettighetslovene stoppet diskrimineringen på 1960-tallet.

Selv om Virginia de siste årene er blitt mer politisk liberalt, er delstatens innbyggere fortsatt delt i hvordan man skal forholde seg til fortiden.

Det har blant annet vært mange og heftige debatter om minnesmerker som er ment å hedre sørstatenes historie og innsatsen i borgerkrigen skal fjernes eller ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt