Hopp til innhold

Kan få 50 millioner i belønning om Palme-drapet blir løst

Onsdag morgen vil svensk politi forsøke å gi svar på hvem som drepte den tidligere svenske statsministeren Olof Palme. Hvis svaret bygger på et avgjørende tips fra publikum, kan 50 millioner svenske kroner bli utbetalt.

Olof Palme

VANT: Olof Palme viser et seierstegn etter at sosialdemokratene vant valget 19. september 1982. Fire år senere ble han drept.

Foto: Bertil Ericson / AFP

Mange håper på et endelig punktum i Sveriges lengste drapsetterforskning.

Aftonbladet skriver at politiet sannsynligvis vil presentere en død person som gjerningsmann, og at det derfor ikke blir tatt ut tiltale.

Dersom gjerningsmannen er død er det likevel ventet at aktor vil legge frem bevis som hadde holdt for å ta ut en tiltale.

Den svenske regjeringen skal fra før av ha fått beskjed om at drapsvåpenet er funnet, skriver Aftonbladet.

Drapet på Olof Palme

Sverige mistet sin uskyld da landets statsminister Olof Palme ble drept i 1986, sies det. 130 personer har hevdet at de sto bak drapet, men frem til nå er ingen dømt for det.

Økte belønning to ganger

Brevet fra det svenske justisdepartementet i 1987 der belønningen økes til 50 millioner.

Brevet fra det svenske justisdepartementet i 1987 der belønningen økes til 50 millioner.

Foto: Riksarkivet

Bare noen får dager etter drapet 28. februar 1986 ble det utlyst en belønning på 500.000 kroner for den som kom med avgjørende tips, skriver Aftonbladet.

Ett år senere ble summen økt til 5 millioner kroner, og mot slutten av 1987 ble den økt til 50 millioner kroner.

Selv om det gjennom årene har kommet inn tusenvis av tips, har ingen av dem ført til noen løsning. Eva Zimmerman i det svenske justisdepartementet sier at løftet om belønning fortsatt gjelder.

– Vi vet jo ikke hva de kommer til å legge frem. Hvis de mener at pengene skal finnes frem, skal de 50 millionene utbetales, sier Zimmerman før onsdagens pressekonferanse.

Det er uklart hva som skal til for at en tipser skal gjøre seg fortjent til å få pengene.

I 2016 sa en tidligere leder for Palme-etterforskningen, Kerstin Skarp, at det kreves en fellende dom for at pengene skal betales ut.

Dersom det onsdag pekes på en død person som gjerningsmann, vil det ikke bli aktuelt med noen rettssak og påfølgende dom. Hvordan det i så fall blir med belønning er ikke kjent.

Olof Palme

DREPT: Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i det sentrale Stockholm den 28. februar 1986

Foto: SCANPIX

To hovedteorier

Den sosialdemokratiske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate i Stockholm fredagskveld den 28. februar 1986.

Før den lovede konklusjonen fra politiet onsdag, er det to hovedspor tegner seg i svenske medier:

Den såkalte «Skandiamannen» som var en av de første personene på åstedet da Palme ble skutt, har vært i politiets søkelys fra dag én, men ble aldri formelt mistenkt.

Mange spekulerer nå om det er ham politiet vil peke ut som gjerningsmann.

Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stoclholm.

SKUTT PÅ GATEN: Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm.

Foto: - / Afp

Det andre sporet går til Sør-Afrika. Teorien er at høyreekstreme stod bak drapet. Motivet skal være at Palme kjempet mot apartheid: Den svenske regjeringen sørget for omtrent halvparten av budsjettet til det sørafrikanske opposisjonspartiet ANC.

Så sent som i mars i år skal svensk politi ha vært i Sør-Afrika for å møte sikkerhetstjenesten der.

Men det er slett ikke sikkert at politiet presenterer noen av disse teoriene som løsningen på drapsgåten.

Mordgåte med mylder av spor

Det har vært et mylder av spor og teorier i saken.

Rusmisbrukeren Christer Pettersson ble først dømt og så frikjent. CIA har vært etterforsket, ulike spor har ført til Midtøsten, og en teori gikk ut på at høyreekstreme politifolk stod bak.

I tillegg har 130 personer påstått at det var de som drepte Palme. På toppen av dette kommer en rekke konspirasjonsteorier.

Jusprofessor Ulf Stridbeck forteller om sjokk, stress og kaos i dagene som fulgte drapet. Og en meget uerfaren etterforskningsleder med stort ego, som aldri klarte å gi noe svar på drapsgåten.

I 2017 tok den mye mer erfarne Krister Petersson over etterforskningen. Han begynte helt fra starten av. Og i februar i år kunne han fortelle at svensk påtalemyndighet snart kunne ta ut tiltale for drapet.

Sjefanklager Krister Petersson sier til SVT at han har håp om at han snart kan ta ut tiltale for drapet og fortelle hva som skjedde da Sveriges statsminister Olof Palme ble drept.

Sjefanklager Krister Petersson sier til SVT at han har håp om at han snart kan ta ut tiltale for drapet og fortelle hva som skjedde da Sveriges statsminister Olof Palme ble drept.

Onsdag er altså dagen kommet. Etter 34 år har svensk politi lovet å bringe oss nærmere sannheten om hvem som drepte den tidligere Olof Palme.

Håper på punktum

Forfatter av boka «Olof Palme: Med virkeligheten som fiende​» og kommentator i Svenska Dagbladet, Claes Arvidsson, har ingen favoritt-teorier han håper skal åpenbare seg onsdag.

– Jeg fikk et brev fra en advokat en gang, som konkluderte med at det var kona Lisbeth Palme som var morderen. Begir man seg inn i dette så blir man bare sprø, sier Arvidsson til NRK.

Den svenske forfatteren og kommentatoren Claes Arvidsson

Den svenske forfatteren og kommentatoren Claes Arvidsson

Viktigere blir det å få satt et punktum for saken, mener forfatteren. Selv om han tviler litt på om det er mulig.

– Nja, det kommer an på hvor overbevisende politiet er. Er det slik at man sitter igjen med mange spørsmål, kommer nok mange privatetterforskere til å holde saken i live. Men det er klart jeg er veldig spent, og har høye forventninger til at det hele skal ta en slutt og drapet endelig skal oppklares. ​

  • HØR PODKASTEN «OPPDATERT» OM PALME-DRAPET.

SISTE NYTT

Siste nytt