Hopp til innhold

Svenske medier: Nøkkelvitnet pekes ut som mulig Palme-drapsmann

«Skandiamannen» var en av de første personene på åstedet da Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt i 1986. Etter 34 år utpekes nå nøkkelvitnet som den ukjente drapsmannen.

Skandiamannen

«SKANDIAMANNEN»: Her lar han seg intervjue ved åstedet av Aftonbladet, få dager etter skuddet som drepte Palme i februar 1986.

Foto: Weine Lexius/EXP/TT / TT NYHETSBYRÅN

Da den svenske statsministeren ble skutt i ryggen og drept på åpen gate i februar 1986, startet det en av tidenes dyreste og mest omfattende drapsetterforskninger.

Nå, 34 år senere, varsler politiet at den uløste drapssaken som har blitt kalt Sveriges nasjonale traume, kan bli løst allerede før sommeren.

Nye bevis

Etterforskningsleder Krister Petersson sier til Expressen at politiet blant annet sitter på mer informasjon om hva som skjedde på og rundt åstedet da Palme ble skutt i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm.

I løpet av årene har nesten 130 mennesker påberopt seg å være drapsmannen. En rekke teorier har blitt undersøkt, blant annet spor og forgreininger til Sør-Afrika, Iran, Irak og konspirasjoner innad i politiet.

Olof Palme

SKUTT OG DREPT: Sveriges statsminister Olof Palme ble drept 28. februar 1986 i Stockholm.

Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / AFP

– Min oppfatning har vært at det er viktig å komme seg tilbake til åstedet og se med ferske øyne, titte på hva folk der virkelig har sagt og på den måten finne ut hva som har skjedd, sier Petersson.

Etterforskningslederen sier at politiet har gjennomgått tidligere etterforskningsmateriale, gjennomført nye avhør og tekniske undersøkelser.

Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stoclholm.

ÅPEN GATE: Åstedet for drapet på Olof Palme i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan i Stockholm.

Foto: - / Afp

– Det er en blanding av forskjellige ting som har ledet fram til dette, sier han.

Dersom gjerningsmannen ikke lenger lever og kan stilles for retten, vil etterforskningen bli avsluttet, bekreftet han.

Ifølge Aftonbladets opplysninger er gjerningsmannen død, og det er grunnen til at politiet nå varsler at etterforskningen kan legges ned.

Leif GW Persson

TROR PÅ NYE BEVIS: Leif G.W. Persson.

– For å fatte et avskrivningsvedtak må aktor ha noe veldig klart, og det eneste som er veldig klart, er at den mistenkte er død, sier den svenske forfatteren og kriminologen Leif G.W. Persson til avisen.

Øyevitne pekes ut

Ifølge svenske medier er det en mann kjent som «Skandiamannen» som nå er politiets hovedmistenkte i drapssaken.

Aftonbladet og Expressen skriver at Palmegruppen har gjennomført nye vitneavhør, og tema i disse avhørene har vært «Skandiamannen». Petersson ønsker ikke å kommentere disse opplysningene overfor Expressen.

Mannen arbeidet som reklamekonsulent i Skandia-huset i sentrum av Stockholm og stemplet ut fra jobben klokka 23.19 den 28. februar 1986. To minutter senere ble Palme skutt og drept rett rundt hjørnet.

Drapet på Olof Palme.

ÅSTEDET: i 34 år har politiet etterforsket drapet på Palme. Nå går etterforskningen mot slutten, ifølge politiet.

Foto: Scanpix Sverige / NTB scanpix

Han var blant de første som sto fram i svenske medier som et vitne til drapet og har gitt flere intervjuer om saken.

Ifølge Expressen skal «Skandiamannen» selv ha kontaktet politiet og fortalt at han var et vitne til det som skjedde.

Personer i «Skandiamannens» omgangskrets skal ha tipset politiet om at han hadde oppført seg mistenkelig i tiden rundt drapet, og signalementet hans stemte overens med vitnebeskrivelser av drapsmannen.

Skandiamannen ble aldri utpekt av andre vitner til drapet og hadde aldri status som mistenkt i saken.

Han døde i 2000.

Kan ha funnet våpenet

I 2018 avslørte det svenske tidsskriftet Filter at Skandiamannen var våpenkyndig og hadde tilgang til en Smith & Wesson .357 Magnum lik det som ble brukt til å drepe Palme. Drapsvåpenet har aldri blitt funnet.

Magnum

DRAPSVÅPEN: Etterforskningen har vist at en Smith & Wesson .357 Magnum ble brukt under drapet av statsministeren.

Foto: Arkiv / NTB scanpix

I forkant av publiseringen orienterte Filter Palmegruppen om funnene sine, og politiet fattet raskt interesse.

Ifølge Filters opplysninger tilhørte Skandiamannen et konservativt miljø der hatet mot Olof Palme var stort.

Via en venn og nabo som var våpensamler hadde den tidligere konkurranseskytteren tilgang på skytevåpen og ammunisjon. I likhet med Skandiamannen, er våpensamleren ikke lenger i live, og datteren hans har bekreftet at våpnene ble solgt videre etter hans død.

Ifølge Expressenble våpen som tilhørte våpensamleren sendt inn til kriminaltekniske undersøkelser i etterkant av Filters avsløringer.

Søk etter drapsvåpenet

ALDRI FUNNET: Drapsvåpenet som ble brukt under drapet ble aldri funnet. Her gjennomfører politiet søk etter våpenet i Tegelbacken i Stockholm i 1998.

Foto: Jonas Ekströmer / NTB scanpix

Dersom den mistenkte gjerningsmannen er i live, ville det være «hjerneblødningsmessig» å annonsere nyheten nå, mener Leif G.W. Persson Persson.

Han tror politiet nå sitter på nye, håndfaste bevis i saken.

– At en gjerningsmann kan ha sagt noe i fortrolighet teller ikke. Hvis jeg måtte gjette, ville jeg tro det handler om våpenet, sier G.W Persson til Aftonbladet.

Det er snart 27 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. Mordet er fremdeles et nasjonalt traume for svenskene, fordi saken ikke er oppklart.

I 1986 ble Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. Mordet er fremdeles et nasjonalt traume for svenskene, fordi saken ikke er oppklart.

SISTE NYTT

Siste nytt